Tetszett a cikk?

A társadalombiztosító által támogatott gyógyszerek közül csak a 600 forintnál olcsóbb készítmények ára emelkedhet maximum 120 forinttal jövő év január 1-től - jelentette be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője hétfőn.

Mindez összességében átlagosan 3 százalékos drágulást jelent - tette hozzá Bidló Judit az erről szóló kormányhatározat kapcsán. A főosztályvezető szerint a betegek terheinek növekedését szeretnék visszafogni, ám az uniós csatlakozás miatt az 5 százalékos áfa bevezetése viszont "mindenkit sújt".
Hamvas József, az egészségügyi minisztérium főosztályvezetője közölte: a kormányhatározat szabályozza a gyógyszergyártó és -forgalmazó cégekkel kialakult kapcsolatrendszert, valamint "garantálja az ártámogatás odaítélésének objektivitását és átláthatóságát". Első lépésként az azonos hatóanyagú gyógyszereknél fix összegű támogatást alkalmaznak, továbbá úgynevezett támogatásvolumen szerződéseket kötnek, amellyel az indokolatlan piaci növekedést kívánják lassítani. Jelenleg a magyarországi gyógyszerek fele részesül társadalombiztosítási támogatásban - mondta a főosztályvezető.
Második lépésként májusban létrehozzák a Technológiai Értékelő Intézetet, amely a befogadásra váró gyógyszerek hatásosságát, költséghatékonyságát elemzi, valamint rendszeresen felülvizsgálja a támogatott szerek körét. Ezzel szeretnék elérni, hogy az OEP gyógyszerre szánt keretét ne lépjék túl. Az OEP főosztályvezetője szerint az intézet elsődlegesen a gazdasági szempontokat veszi figyelembe az orvos szakmaikkal szemben. Bidló Judit kiemelte, hogy ha egy készítmény támogatását csökkentenék, akkor is mindig marad a beteg számára olyan azonos hatástani csoportba tartozó medicina, amely hasonló támogatással hozzáférhető. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Belgiumnak 650 nap után ismét van kormánya, úrlovas miniszterelnök vezeti

Belgiumnak 650 nap után ismét van kormánya, úrlovas miniszterelnök vezeti

Koronavírusos betegek ellátására áll át a Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikája

Koronavírusos betegek ellátására áll át a Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikája

Értelmetlennek találta a jelzőtáblát, inkább az érkező vonat elé rakta

Értelmetlennek találta a jelzőtáblát, inkább az érkező vonat elé rakta