Tetszett a cikk?

Az Országos Közjegyzői Kamara (OKK) alkotmányellenesnek tartja azt a javaslatot, hogy a lakáshitelt nyújtó bankok a közjegyzők kikerülésével közjegyői erejű szerződéseket köthessenek – jelentette ki Parti Tamás, az OKK sajtószóvivője hétfőn.

Parti szerint alkotmányellenes lenne, ha a lakásvásárlással kapcsolatos jelzáloghitel-szerződés egyik résztvevője, a hitelező bank saját javára, közvetlenül végrehajtható okiratot bocsáthatna ki. A sajtószóvivő ezzel Horváth Csabának, az Országgyűlés lakásügyi albizottságának elnökének nyilatkozatára reagált, aki kilátásba helyezte, hogy még az idén törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a bankok a közjegyzők kikerülésével, közjegyzői erejű szerződéseket köthessenek. Ha a bankok közjegyzői erejű szerződést köthetnének, az az adóst kiszolgáltatott helyzetbe hozná - vélte Parti.
Parti tagadta, hogy a lakásvásárlók 70-80 ezer forint közjegyzői díjat takaríthatnának meg a változtatással, mondván, ilyen magas díjat csak 10-15 millió forintos hitelösszegnél kell kifizetnie a lakásvásárlónak, míg az átlagos 2-3 milliós lakáshitelnél a díj mindössze 20-30 ezer forintot érhet el. A közjegyzői díj mértékét egy igazságügyi minisztériumi rendelet a hitel nagyságától függően, sávosan határozza meg. A sajtószóvivő cáfolta, hogy a közjegyzők részvétele hetekig késleltetné a hitelszerződés aláírását, a pénz kiutalását, így közvetve a lakásvásárlást. A hitelszerződések elbírálásánál két-három hetes várakozás ugyan előfordulhat, ám nem kizárólag a közjegyzők igénybevétele miatt, mivel a pénzintézetek bevonnak a folyamatba értékbecslőket és kockázatelemzőket is - mondta.
Parti Tamás szerint megoldást jelenthetne, ha a jogalkotó módosítaná a jelzálog-hitelintézeti törvényt olyan módon, hogy a bankokra bízná: alkalmaznak-e közjegyzőt a jelzálogalapú lakáshitel-szerződéseknél. A jelenleg hatályos törvény ugyanis nem ad módot a választásra. Jelenleg Magyarországon 270 közjegyzői irodában négyszáz jogász tevékenykedik; számuk a szaktárca elképzelései szerint két lépcsőben, 2005-ig 10 százalékkal bővül. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A föld alatt is megerősítik a határzárat

A föld alatt is megerősítik a határzárat

Látványos újdonságok érkeztek a Zoomba

Látványos újdonságok érkeztek a Zoomba

Duma Aktuál: Hogyan tiltakozzunk szobordöntések helyett?

Duma Aktuál: Hogyan tiltakozzunk szobordöntések helyett?