Tetszett a cikk?

November 3-án kezdődik meg az állami tulajdonú Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) részvényeinek értékesítése. Az eladás szervezője, a Concorde Értékpapír Rt. hétfőn nyújtotta be a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PszÁF) a nyilvános és zártkörű részvényértékesítés tájékoztatóját.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) közleménye szerint a nyilvános ajánlattétel tervezett időpontja 2003. november 3., a részvények nyilvános értékesítése pedig várhatóan 2003. november 10-14. között lesz. A nyilvános ajánlattételt követő további részletekről az ÁPV és a Concorde november 3-át követően tájékoztatja a közvéleményt.
A kormány júliusban döntött az FHB privatizációjának részleteiről, amely szerint az állam többségi tulajdonos marad az FHB-ban, ezért korrigálták a bank alapszabályát. Korábban még a bank teljes eladását sem tartották kizártnak. A kormánydöntést követően az értékesítési árat szakértők a saját tőkére vetítve 160-250 százalékra teszik. A maximálisan eladható, névértéken 3,3 milliárd forintos pakett értékesítése esetén a privatizáció 7,5-11,6 milliárd forint bevételt jelenthet az államnak.
Az FHB vonzó lehet a befektetők számára, hiszen eredménye dinamikusan növekszik: a bank augusztus végéig több mint kétmilliárd forint adózott eredményt ért el, az év végére a nyereség meghaladja a 2,5 milliárd forintot – mondta Gyuris Dániel vezérigazgató a bank szeptemberi rendkívüli közgyűlését követő sajtótájékoztatón. A mérlegfőösszeg augusztus 30-án 234 milliárd forintot tett ki, a tavaly év végihez képest megduplázódott.
Október elején jelentette be a Moody’s Investors Service hitelminősítő, hogy a nyáron bejelentett negatív figyelőlista ellenére megerősítette az FHB fő besorolásait, sőt a pénzügyierő-osztályzat kilátását stabilról felminősítést valószínűsítő pozitívra javította. A fedezettel kibocsátott kötvények negatív kilátása ugyanakkor érvényben maradt. A hitelminősítő indoklása szerint a kormány júliusi rendeletében úgy módosította az FHB privatizációs tervét, hogy 50 százalék mínusz egy részvényt kell nyilvános kibocsátással értékesíteni. A hitelminősítő értékelése szerint ez azt jelenti, hogy az állam a belátható jövőben megtartja ellenőrző részét a bankban, és ez pozitív hatással lehet az inézmény stabilitására. A Moody’s szerint a magyar államnak a privatizáció során is fontos szerepet kell játszania az FHB hosszú távú életképességének fenntartásában, mivel a bank az állami lakáspolitika végrehajtásának kulcseleme. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emelkedni kezdett a halálozások száma, de így is kisebb lett a természetes fogyás

Emelkedni kezdett a halálozások száma, de így is kisebb lett a természetes fogyás

Minden uniós vakcinakutatásban részt vesz Magyarország

Minden uniós vakcinakutatásban részt vesz Magyarország

Mészárosnak jó oka van arra, hogy saját cégére bízza személye és vagyona védelmét

Mészárosnak jó oka van arra, hogy saját cégére bízza személye és vagyona védelmét