Tetszett a cikk?

A forint kedden délután 9,39 százalékon állt a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, 67 bázisponttal erősebben a hétfő délutáni helyzeténél - értesült az MTI-ECO. Az euróval 255,80/90 forinton kereskedtek, csaknem két forinttal olcsóbban a hétfő délutáni kurzusnál.

Különösen a délelőtt első felében volt erős külföldi vételi érdeklődés a forint iránt a bankközi devizapiacon - mondják a dealerek. A nem várt forinterősödést részben a Yukos körüli botrány csendesedése okozta, a piacon azonban jórészt Szapáry György MNB-elnökhelyettes reggeli nyilatkozatával magyarázzák. A jegybank vezető tisztségviselője azt mondta a köztelevízió délelőtti műsorában, hogy szükség esetén az MNB akár kamatemelésre is kész, hogy eloszlassa a 2008-as eurózóna- csatlakozáshoz kapcsolódó esetleges piaci kételyeket. Erről a Reuters is beszámolt, ami a forint hirtelen 57 bázispontos erősödéséhez vezetett. Az euró jegyzése a nyitáshoz képest 1,60 forinttal 255,75/85 forintig süllyedt. Délre emelkedett ugyan az euró kurzusa napi mélypontjához képest, délután azonban ismét vásárolták a magyar valutát külföldiek.
A forint a nap folyamán 8,84-9,41 százalék közötti sávban ingadozott, az eurót 255,70 és 257,50 forint között jegyezték. A dollár jegyzése 218,60 és 219,60 forint között ingadozott a nap folyamán. Késő délután 218,90/219,10 forinton állt az amerikai valuta árfolyama, ami lényegében azonos szint a hétfői 219 forint körüli árfolyammal.
A piaci likviditáshiány szerdán várhatóan megszűnik, mivel 178 milliárd forintnyi kéthetes betét jár le az MNB-ben. Ehhez képest a bankok mindössze 57,8 milliárd forintot kötöttek le ismét, a különbözetet a héten esedékes tartalék-feltöltésre fordítják. A hosszabb lejáratokon a forgalom nem volt jelentős a dealerek szerint, a bankok inkább csak tesztelték a piacot árjegyzéseikkel. Az egyhetes, kéthetes és egy hónapos kamatok mintegy 15 bázisponttal, a hosszabb lejáratokéi 5 bázisponttal elindultak lefelé.
Az állampapírok másodpiacán a vételek domináltak, a hozamszint az éven belüli lejáratok kivételével minden lejáraton csökkent 1-7 bázisponttal. A három és hat hónapos lejáratokon azonban 6, illetve 2 százalékkal emelkedett a hozam. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bocsánatot kért a BBC egy rasszista beszólás miatt – de már későn

Bocsánatot kért a BBC egy rasszista beszólás miatt – de már későn

Merkely: A második hullám küszöbén vagyunk

Merkely: A második hullám küszöbén vagyunk

Szinte lehetetlen diplomával részmunkaidős állást találni

Szinte lehetetlen diplomával részmunkaidős állást találni