Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság szerdán 0,4 százalékra csökkentette az euróövezet idei GDP-növekedésére szóló előrejelzését az eddigi 1,0 százalékról.

A jövé évi gazdasági növekedési kilátást 1,8 százalékra csökkentették az eddig várt 2,3 százalékról. 2005-re 2,3 százalékot jósolt szerdán a brüsszeli bizottság. Utolsó adat szerint az euróövezetben a második negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a tagországok hazai összterméke átlagosan az előző negyedhez képest, és 0,2 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit.
Az első negyedévben az euróövezeti gazdaságok stagnáltak az átlag szintjén, és az összesített GDP-jük 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az euróövezeti gazdaságok közül a német, az olasz és a holland recesszióba került a második negyedben, két egymást követő negyedévi visszaesés formájában. A német GDP - a tavalyi utolsó negyedévi stagnálás után - az első negyedévben 0,2 százalékkal, a másodikban 0,1 százalékkal csökkent negyedévről negyedévre. Az egy évvel korábbival összehasonlítva a német GDP - a tavalyi utolsó negyedévi 0,5 százalékos többlet után - az első negyedben 0,1 százalékkal nőtt, a második negyedben már 0,2 százalékkal csökkent. A második negyedben visszaesett a belga és a francia gazdaság is.
Az euróövezet átlagos gazdasági növekedése 0,85 százalékos volt tavaly, a 2001-es 1,59 százalékos és a 2000-es 3,48 százalékos többlet után. A megalakulás évében, 1999-ben 2,81 százalékos volt az átlagos GDP-növekedés az euróövezetben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alvó idős házaspárt rabolt ki Velencén három fegyveres

Alvó idős házaspárt rabolt ki Velencén három fegyveres

A második tesztje már negatív lett a kisvárdai focistának

A második tesztje már negatív lett a kisvárdai focistának

Az Alkonyat Edwardjának itt a vége

Az Alkonyat Edwardjának itt a vége