Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavalyi mérlegfőösszege 4232 milliárd forint, eredménye 4,9 milliárd forint veszteség volt - olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerdán közzétett jelentésében.

Az MNB belső számításai alapján a módosított szabályok szerinti 2001. évi adatokhoz képest a jegybank 2002-ben 66,6 milliárd forint eredményjavulást ért el. A nettó kamat és kamatjellegű eredmény 16,1 milliárd forinttal növelte, míg a banküzemi bevételek és banküzemi költségek, ráfordítások egyenlege 17,6 milliárd forinttal, a deviza árfolyamváltozás 3,4 milliárd forinttal csökkentette az eredményt.
Az MNB befektetett eszközeinek állománya nettó értéken 2002 végén 22,8 milliárd forint volt, amelynek 57 százalékát a tulajdonosi részesedések képviselték. Az MNB stratégiai célkitűzése, hogy a belföldi társaságokban meglévő részesedéseit - a Magyar Pénzverő Rt. kivételével - megszünteti, ezért 2002-ben folytatta a Bankjóléti Kft. ingatlanainak eladását, és 2003-ban értékesítette a Bankárképző Rt. részvényeit.
A jegybank korábbi befektetéséből - bécsi leánya, a Central Wechsel- und Creditbank AG (CW) elszámolásához kapcsolódóan - 368 millió forint veszteség keletkezett 2002-ben. Az MNB-nek, mint volt tulajdonosnak, a CW esetleges további veszteségeivel kapcsolatban kötelezettsége nincs. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó

Így segítették a rendőrök Hadházyékat az autós tüntetésen - videó

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Egész Európában hiánycikké kezd válni az influenzaoltás

Orbán általános maszkviselést akar

Orbán általános maszkviselést akar