Tetszett a cikk?

Az orosz Jukosz olajtársaság igazgatótanácsa csütörtökön nyilatkozatban közölte, hogy szerinte törvényellenes volt Mihail Hodorkovszkij cégelnök letartóztatása a hét végén sikkasztás és adócsalás vádjával.

A nyilatkozat szerint "egy méltányos és nyílt bírósági meghallgatás" igazolni fogja a cég álláspontját. Az igazgatótanács egyszersmind "teljes támogatásáról" biztosította a vállalatvezetést. A Jukosznál azt is bejelentették csütörtökön, hogy az első kilenc hónapra 2 milliárd dollár időközi osztalékot fizetnek, részvényenként 89 centet, közel kétszer annyit, mint amennyire az elemzők számítottak. Ekkora osztalék rekord az orosz vállalatok történetében. A kifizetést a közgyűlés várhatóan november 28-án hagyja jóvá.
Az október elején véglegesített Jukosz-Sibneft egyesülést az év végéig akarják zárni. Eddig az orosz cég 3 milliárd dollárt költött 20 százaléknyi Sibneft-részvény megvásárlására, és saját részvénnyel megváltotta a Sibneft további 78 százalékát. Időközben további 3,73 milliárd dollárt adott ki 10 százaléknyi saját részvénye visszavásárlására. E héten a Jukosz nyugati bankokkal megállapodott 2,6 milliárd dollár kölcsön felvételéről is.
A Jukosz csütörtök délelőtt 11,90 dollár volt a moszkvai RTS tőzsdén, 1,65 százalékkal olcsóbb a szerdai zárónál. A Jukosz-ügy miatt megrémült befektetők megnyugtatására Alekszej Kurdrin orosz pénzügyminiszter csütörtökön azt mondta egy moszkvai befektetőtanácskozáson, hogy ő "abszolút biztos" benne: a liberális reformok a márciusi elnökválasztás után is nagy lendülettel folytatódnak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tanárgyilkos iszlamistát dicsőitő csecsen fiatalt vettek őrizetbe Franciaországban

A tanárgyilkos iszlamistát dicsőitő csecsen fiatalt vettek őrizetbe Franciaországban

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók