Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok harmadik negyedévi hazai összterméke 19 éve nem látott mértékben, 7,2 százalékkal nőtt az alacsony kamatok és a jelentős adócsökkentések hatására.

Az elemzők 6 százalékos GDP-emelkedésre számítottak a második negyedévi 3,3 százalékos növekedés után. Az idei első negyedévi és a tavalyi utolsó negyedévi hazai össztermék egyaránt 1,4 százalékkal bővült. A fogyasztói kiadások ugyancsak erőteljesen, 6,6 százalékkal bővültek.
A csütörtökön ismertetett GDP adat alátámasztja a kormány várakozásait, mivel arra számított, hogy az adócsökkentések élénkítik a gazdaságot. A kongresszus tavasszal hagyta jóvá a Bush kormányzat 350 milliárd dolláros adócsökkentését, ami júliusban éreztette a hatását, míg a 13,7 milliárd dollár családtámogatási összeg júliusban és augusztusban került postázásra.
Az elemzők többsége szerint a negyedik negyedévi amerikai hazai össztermék 4 százalék körüli mértékben nő. Az amerikai külkereskedelmi hiány mérséklődése ugyancsak hozzájárult a harmadik negyedévi hazai össztermék erőteljes növekedéséhez, miután az amerikai termékek és szolgáltatások eladása a GDP-nél nagyobb mértékben, 7,8 százalékkal, 25 éve nem látott gyors ütemben nőtt. Eközben a kormányzati kiadások bővültek, míg a védelmi célokra költött összegek stagnáltak a második negyedévi jelentős bővülés után. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Méltósággal, de simán kikapott a Fradi Barcelonában

Méltósággal, de simán kikapott a Fradi Barcelonában

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Az 1956-os forradalom leverésének is hőstettként állít emléket a legújabb orosz katedrális

Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak

Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak