Tetszett a cikk?

Az orosz államügyészség csütörtökön elrendelte a Jukosz olajtársaság őrizetbe vett cégvezetője és társai tulajdonában lévő többségi részvények lefoglalását. A bejelentés hírére az olajtársaság részvényei tovább estek. Borisz Berezovszkij Londonban élő milliárdos orosz nagyvállalkozó a decemberi parlamenti választások bojkottjára szólította fel az orosz politikai pártokat.

A Jukosz szóvivője szerint a hatóságok a részvények 61 százalékát foglalták le, azzal, hogy e részvények szavazatokra és osztalékra jogosítanak. Bár két offshore céget jelöltek meg tulajdonosként, a részvények állítólag áttételesen Mihail Hodorkovszkij, a vállalat letartóztatott elnökének birtokában vannak. A Jukosz szóvivője szerint a lépés brutálisan sérti az alkotmányt és a törvényt, az ügyészség ugyanakkor elzárkózott a további információk kiadásától. A Jukosz részvények a bejelentés hírére tovább estek, árfolyamuk 10,74 százalékkal csökkent - 10,80 dolláron állt - a tegnapi záróárfolyamhoz képest. A moszkvai tőzsde RTS indexe ugyanekkor 3,38 százalékot veszített és 522,40 ponton állt.
A Jukosz részvények lefoglalását a szakértők annak jeleként értékelik, hogy a hatóságok most már nem csak a Jukosz részvényesek tulajdonára formálnak igényt, hanem a társaság eszközeire is. Alekszej Makarkin, a Politikai Technológiai Központ elemzője szerint a lefoglalással a hatóságok igyekeznek megtorpedózni azt, hogy az Exxon és a Chevron Texaco részesedést nyerjen a Jukoszban, ez a vásárlás ugyanis Hodorkovszkijnak előnyös lett volna. Az Aton Brokerage elemzője "rettenetesnek", a lehető " legrosszabb forgatókönyv" megvalósításának minősítette az ügyészségi döntést. Steven Dasevszky szerint a Jukosz számára az üzleti környezet sohasem lesz olyan ezután, mint volt korábban.
Közben Borisz Berezovszkij Londonban élő milliárdos orosz nagyvállalkozó a decemberi parlamenti választások bojkottjára szólította fel az orosz politikai pártokat a Kommerszant orosz napilapban megjelent "hirdetésében". A Vlagyimir Putyin elnök hatalomra kerülése után kegyvesztetté vált, és külföldre menekült oligarcha szerint ez ez egyedüli lehetőség arra, hogy elejét vegyék a "tulajdon újabb véres újraelosztásának és a polgárháborúnak". Berezovszkij szerint a Jukosz-ügy legutóbbi fejleményei (Mihail Hodorkovszkij elnök letartóztatása) nyomán a bal- és jobboldal politikusai véglegesen megbizonyosodtak: a Putyin-rezsim veszélyes az országra és személy szerint rájuk nézve is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videókonferencia közben maszturbált, felfüggesztették a New Yorker ismert szerzőjét

Videókonferencia közben maszturbált, felfüggesztették a New Yorker ismert szerzőjét

Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt

Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban