Tetszett a cikk?

Kisebbfajta pánik alakult ki hétfőn az állampapírok másodlagos piacán, a bankközi devizapiacon pedig jelentősen gyengült a forint, a Monetáris Tanács hétfői ülésén mégis változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjét. A jegybank nyíltpiaci állampapír-vásárlásai délutánra némileg stabilizálták a piacokat, bár teljesen nem tudták vissza fordítani az állampapír hozamok növekedését, és a forint gyengülését.

Missura Gábor, az MNB szóvivője szerint a jegybank az állampapírok vásárlásával keresletet kívánt teremteni a piacon, mivel kevés a vevő és nagyon sokan kívánnak eladni. A piaci egyensúlytalanságnak nincs fundamentális, a gazdaság alapvető problémáiból származó oka, ezért a jegybank nyíltpiaci eszközökkel kívánja segíteni az egyensúly helyreállítását - tette hozzá. A jegybank hétfő délutáni közleménye szerint az elmúlt néhány nap során néhány piaci szereplőnek az oroszországi és a lengyelországi piaci események miatt át kellett rendezni a portfolióját. Az állampapír-eladás az alacsony likviditású piacon jelentős hozamemelkedést eredményezett, ami más szereplőket is pozíciózárásra kényszerített.
Az MNB ötéves és tízéves államkötvényt vásárolt az állampapírpiacon annak érdekében, hogy keresletet támasszon a magyar állampapírok iránt. A piacon úgy vélik, hogy a két kötvényből 10-12 milliárd forintnyit jegyezhetett a jegybank, ami megállította a hozamszint növekedését. Az ötéves államkötvény intervenció előtti 9,45 százalékos hozamszintje a kereskedés végén 61 bázisponttal 8,84 százalékra csökkent, a tízéves államkötvényé pedig 8,40 százalékról 7,68 százalékra apadt. Aggasztó azonban, hogy nincs külföldi kereslet a piacon - mondják szakértők.
A forint a külföldiek államkötvény-eladásainak nyomán a hétfő reggeli nyitáskor azonnal zuhanni kezdett, amit az MNB közleményben bejelentett nyíltpiaci intervenciója állított meg 264,20/40 forintos euró árfolyamánál. Az euró ezután 261,50 forintra esett vissza, de a forint erősödése csak átmenetinek bizonyult, és 14 óra körül ismét 264 forint/euró körüli árfolyam alakult ki. Mikor a Monetáris Tanács bejelentette, hogy nem emelik az irányadó kamatot, a kamatemelésre játszó spekuláció átmenetileg elbizonytalanodott, és az euró 261 forintra csúszott vissza, de a hivatalos kereskedési idő végére ismét 262 forint körüli árfolyam alakult ki.
László Csaba pénzügyminiszter kijelentette, hogy a pénzügyi kormányzat támogatja az MNB törekvését, hogy nyíltpiaci műveletekkel segíti az állampapír-piac konszolidálását. Egyben megerősítette, hogy a gyors hozamemelkedésnek és a forintgyengülésnek fundamentális okai nincsenek.
Az MNB beavatkozásáról szóló bejelentés előtt a forint 6,40 százalékon állt a sávban, a jegybanki közlemény után 6,82 százalékra javult a pozíciója. Hétfő délután 7,07 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, 113 bázisponttal gyengébben a péntek délutáni helyzeténél. Az eurót 262,30/50 forinton jegyezték, csaknem három forinttal drágábban a péntek délutáni 259,10/30 forintos kurzusnál. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 1. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 1. rész

Szél Bernadett százezres felkerekítésre bukkant a nemzeti konzultációt kitöltőknél

Szél Bernadett százezres felkerekítésre bukkant a nemzeti konzultációt kitöltőknél

Lovagkeresztet kapott a Hír Tv tévéostromos riportere, és az MTI volt igazgatója

Lovagkeresztet kapott a Hír Tv tévéostromos riportere, és az MTI volt igazgatója