Tetszett a cikk?

Elképzelhető, hogy Magyarország és Lengyelország még e hónapban előzetes megállapodást köt a PKN Orlen és a MOL kapcsolatának szorosabbra fűzéséről - értesült a Reuters a tárgyalásokhoz közeli forrásoktól kedden.

A hírügynökség forrásai szerint a megállapodást Medgyessy Péter írhatja alá, aki november 19-én Lengyelországba látogat. "Mindenki azt szeretné, hogy valamilyen megállapodást aláírjanak Medgyessy látogatása során, de nem vagyunk abban biztosak, hogy addig be tudjuk fejezni a munkát" - nyilatkozta egy kormányhivatalnok. A magyar kormány nem erősítette meg a miniszterelnök programját, mert útitervét csak Indiából történő visszatérte után véglegesítik. A lengyel fél megerősítette, hogy a látogatás előkészítése folyamatban van.
Az érintett cégekben meghatározó tulajdoni részesedéssel rendelkező kormányok keresik annak lehetőségét, hogy a jövő májusi EU-belépés előtt erősítsék a cégek versenyképességét. Nemrégiben újra megkezdték a tárgyalásokat a vállalatok összekapcsolásáról, és ezzel egy olyan regionális piacvezető társaság létrehozataláról, melynek éves árbevétele 9 milliárd dollár, piaci értéke pedig mintegy 6 milliárd dollár lenne. A lengyel kormány nagyobb jogokkal rendelkezik a PKN-ben, mint a többi tulajdonos, és a cég igazgatótanácsának csaknem minden tagja a kormány jelöltje; a magyar államnak a stratégiai döntések megvétózását lehetővé tevő aranyrészvénye van. Az EU-belépés után mindkét megállapodás kérdésessé válik, nyomás nehezedik majd a kormányokra a két cég összekapcsolására és tulajdonosi szerkezetük egyszerűsítésére.
A tárgyalásokhoz közel álló források szerint azonban az üzlet részletei még kidolgozatlanok, egyelőre minden variáció elképzelhető. Az egyik lehetséges megoldás a kereszttulajdonlás, amely 2006-ra teljes összeolvadássá terebélyesedne ki. A lengyel kormány a PKN-ben 28 százalékkal, a magyar állam a Mol-ban 23 százalékkal részesedik. A terv része, hogy a PKN vásárolna a Mol által kibocsátandó új részvényekből, s a Mol az ebből származó készpénzért venne PKN részvényeket - állítják a Reuters forrásai.
A nyilatkozók egyike szerint az ügyről tárgyalásokat folytattak a lengyel kincstárügyi miniszter múlt heti budapesti látogatása során. Kezdetben mindkét cég 10-15 százalékkal részesedne a másikból. "A magyarok kedvezően viszonyulnak egy lehetséges részvénykibocsátáshoz, de természetesen ez bonyolult kérdés" - mondta a Reuters egyik informátora. A Mol nem kívánta kommentálni a hírt.
A felgyorsuló tárgyalások megmenthetik a PKN sokat támadott vezérigazgatóját, Zbigniew Wrobelt, amikor a cég szerdai igazgatótanácsi ülésén lehetséges leváltásáról szavaznak majd. Wrobelt kapcsolatba hozták egy tavaly májusi árfolyam-manipulációval: akkor a cég árfolyama a mélybe zuhant annak a hírnek a nyomán, hogy egyesülése egyik hazai versenytársával kudarcba fullad. Ágazati szakértők szerint most 99,9 százalék annak valószínűsége, hogy Wrobel "túléli" az igazgatósági ülést, hiszen nincs jelölt felváltására.
A PKN részvényei 1,9 százalékkal 25,3 zlotyra csökkentek a varsói értéktőzsdén kedden. A Mol részvényei 2,19 százalékos veszteséggel 6700 forinton zártak kedden a budapesti értéktőzsdén. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon a felfrissített kombi Mercedes E-osztály

Magyarországon a felfrissített kombi Mercedes E-osztály

Alvó idős házaspárt rabolt ki Velencén három fegyveres

Alvó idős házaspárt rabolt ki Velencén három fegyveres

Sokkoló képek: megmutatták, mi történhet Szegeddel és a Tiszával, ha nem változtatunk az életünkön

Sokkoló képek: megmutatták, mi történhet Szegeddel és a Tiszával, ha nem változtatunk az életünkön