Tetszett a cikk?

Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya október végéig 878,5 milliárd forintot ért el, az éves előirányzat 105,6 százalékát - közölte a Pénzügyminisztérium szerdán.

Októberben a központi költségvetés hiánya 20,7 milliárd forint volt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak deficitje 48,1 milliárd forintot tett ki. Az államháztartás teljes hiánya így 69,1 milliárd forint volt.
Az idén a tizedik hónap végére a tárca 880 milliárd forint államháztartási deficitet várt, így a hiány a várakozásoknak megfelelően alakult. A központi költségvetés első tízhavi hiánya az idén 609,3 milliárd forint, az előirányzat 107,1 százaléka, a tb-alapoké 304,3 milliárd forint volt. Tavaly az első tíz hónapban az államháztartás hiánya 802 milliárd forint volt, a központi költségvetésé 531,4 milliárd forintot tett ki. Az államháztartás bevételei 2003. október végéig az előirányzat 81,7 százalékára teljesültek. Jóváhagyott kiadásainak 84,1 százalékát költötték el.
A Pénzügyminisztérium október közepén nyilvánosságra hozott számításai szerint az idén az államháztartás egész éves hiánya nem haladja meg a GDP 4,8 százalékát, az eredetileg tervezett 4,5 százalékkal szemben. A többlet deficit mintegy 70 milliárd forintot tesz ki az előirányzott 832,2 milliárd forinton túl. Elemzők szerint viszont az éves deficit mintegy 100 milliárd forinttal meghaladja majd a Pénzügyminisztérium (PM) előrejelzését, és várhatóan 1.000 milliárd forint körül alakul. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kínai luxusautók csúcsa az 5,6 méteres Hongqi H9+

A kínai luxusautók csúcsa az 5,6 méteres Hongqi H9+

Kevés rá a pénz, hat megyében nincsen éjjel-nappali közfinanszírozott fogászati ügyelet

Kevés rá a pénz, hat megyében nincsen éjjel-nappali közfinanszírozott fogászati ügyelet

Európában is pénzt ad a jobb videókért a TikTok, 20 milliárd forintot osztanak szét

Európában is pénzt ad a jobb videókért a TikTok, 20 milliárd forintot osztanak szét