Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jelenleg 2 százalékos irányadó kéthetes kamatán. Nagy-Britannia központi bankja, a Bank of England (BoE) viszont negyed százalékponttal 3,75 százalékra emelte kamatát – jelentette be a pénzintézet. A BoE utoljára három éve emelt kamatot.

Az Európai Bizottság ugyan október végén javulást jósolt az euróövezeti gazdaságoknak az év hátralévő részére, de az EKB a piac várakozásának megfelelően nem értékelheti úgy, hogy bármiféle fékezésre volna szükség. Az Európai Bizottság előzetes becslése szerint a harmadik negyedévben 0,0-0,4 százalék közötti GDP-növekedés volt negyedévről negyedévre az euróövezet átlagában, és 0,2-0,6 százalék közötti bővülés lehetséges az idei utolsó negyedévben. Az Európai Bizottság közben 0,4 százalékra csökkentette az euróövezet idei GDP-növekedésére szóló előrejelzését a korábbi, 1,0 százalékos jóslatról. A jövő évi gazdasági növekedési kilátást pedig 1,8 százalékra csökkentették az eddig várt 2,3 százalékról.
Csütörtöki kamatemelésével a BoE megfordította a csökkentés 2001 februárjábanban kezdett irányzatát. A brit központi bank utoljára július elején faragott le a kéthetes repóból, negyed százalékponttal 3,50 százalékra, ami 48 éves mélypontnak számított. Februárban ugyancsak negyed százalékpontos csökkentés mellett döntött, megelőlegezve az akkor még csak tervezett iraki háború bizalomrontó hatását.
A brit központi banknak előírt inflációs cél követése önmagában nem indokolta volna a csütörtöki irányváltást. Nagy-Britanniában a fogyasztói árak, utolsó ismert adat szerint, átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek szeptemberben, és 2,8 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberben. A jelzálogkamatok hatása nélkül számolt maginfláció szintén 0,5 százalékos volt szeptemberben egy hónapra és 2,8 százalékos tizenkét hónapra. A tizenkét havi maginfláció augusztusban és júliusban is 2,9 százalékos volt, a júniusi 2,8 százalék után.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas SOS-t rajzoltak a homokba, ez mentette meg három tengerész életét

Hatalmas SOS-t rajzoltak a homokba, ez mentette meg három tengerész életét

Koronvírusos lett Koszovó miniszterelnöke

Koronvírusos lett Koszovó miniszterelnöke

Kis híján halálra zúzott két embert egy hosszúszárnyú bálna

Kis híján halálra zúzott két embert egy hosszúszárnyú bálna