Tetszett a cikk?

A távközlési verseny érdekében teljes mértéken törölni kell a médiatörvényben szereplő, a kábelszolgáltatókra vonatkozó úgynevezett egyhatodos korlátozó szabályt, és a kereszttulajdon korlátozását is - nyilatkozta Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter pénteken.

A miniszter szerint ha a kétharmados szavazattöbbséget igénylő médiatörvényben a parlament nem törli ezt a lakosságarányos szolgáltatási korlátot, akkor hiába lép hatályba januártól az új elektronikus hírközlési törvény, a jelenlegi vezetékes szolgáltatóknak a területükön nem lesz megfelelő és erős versenytársuk.
Az úgynevezett egyhatodos szabály kimondja, hogy egy kábelszolgáltató legfeljebb az ország lakossága egyhatodának szolgáltathat. E szabály eltörlése már többször felvetődött, ám mindeddig meghiúsította az, hogy a médiatörvény elfogadásához, illetve paragrafusainak megváltoztatásához a parlamenti képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.
A miniszter szerint az egyhatodos szabály törlése mellett meg kellene szüntetni a kereszttulajdon korlátozására vonatkozó előírásokat is. Ez a szabály azt mondja ki, hogy egy társaság, illetve annak leányvállalata nem szolgáltathat egyszerre vezetékes telefont, s nem működtethet kábelhálózatot.
Kovács a leendő elektronikus hírközlési törvényről elmondta, hogy az lehetővé teszi a szabad szolgáltató választást, a számhordozhatóságot, a szociális alapú előfizetői támogatást, fokozatosan csökkenti az internetezés árát, s bevezeti a fogyasztói jogok képviselője jogintézményt. A miniszter szerint egyértelmű az is, hogy a januártól életbe lépő törvény technológiai szempontból a széles sávú internetezést támogatja. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kockacukor a sajt mellett, nedves törölközőben a spárga - praktikák, hogy ne romoljanak meg az élelmiszerek

Kockacukor a sajt mellett, nedves törölközőben a spárga - praktikák, hogy ne romoljanak meg az élelmiszerek

A hatalmas robbanás után lemondott a libanoni információs miniszter

A hatalmas robbanás után lemondott a libanoni információs miniszter

Magyar orvoscsapat Bejrútban: "Akárhová megyünk, halmokban áll az üvegszilánk"

Magyar orvoscsapat Bejrútban: "Akárhová megyünk, halmokban áll az üvegszilánk"