Tetszett a cikk?

Az orosz Jukosz olajipari vállalat nem látja szükségét annak, hogy az orosz konszern egyesítse erejét valamelyik nagy nyugati olajtársasággal – mondta Simon Kukes, a vállalat újonnan kinevezett vezérigazgatója a Wall Street Journal-nek.

Kukes elképzelése kétségessé teszi az Exxon Mobillal és a ChevronTexaco céggel folyó tárgyalások kimenetelét, illetve azt, vajon e társaságok részesedést szerezhetnek-e a Jukodszban.
A külföldi olajtársaságok nem tudnak olyan előnyt nyújtani a Jukosznak, amivel az nem rendelkezne, hiszen a társaság technológiája korszerű, alacsonyak a tőkekiadásai és korszerűek a marketing módszerei - fejtette ki Kukes, hozzátéve, hogy neki " nyugati partner bevonása nem tűnik szuperüzletnek".
Kukes korainak tartja a döntést arról is, vajon Kínába, vagy inkább Murmanszk kikötőjéhez építsen-e a Jukosz olajvezetéket. Azt viszont az új vezető is fontosnak tartja, hogy mihamarabb megépüljön egy új csővezeték, hogy Oroszország növekvő olajtermelését el tudják juttatni a nemzetközi piacokra. A Jukosz 2004 végére napi 3 millió hordó olajat termel és amennyiben nem építenek ki új csővezetéket, a társaság ázsiai, vagy nyugati kivitele elé akadályok gördülhetnek - tette hozzá. Kukes viszont Hodorkovszkijjal ellentétben állami csővezeték építési programot szeretne inkább a magántársaságok által építendővel szemben.
Az orosz születésű amerikai állampolgár jelezte, hogy legalább három évig kíván vezérigazgatóként működni. Az új vezető e héten az Egyesült Államokban tesz látogatást és nincs szándékában nyugati olajtársaságok képviselőivel találkozni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A korábbi nátháktól is függ, milyen lefolyású valakinél a Covid-19

A korábbi nátháktól is függ, milyen lefolyású valakinél a Covid-19

A tudósok inkább átnevezik a géneket, hogy az Excel ne dátumoknak lássa őket

A tudósok inkább átnevezik a géneket, hogy az Excel ne dátumoknak lássa őket

Kétkilónyi kábítószert foglaltak le a rendőrök Zuglóban

Kétkilónyi kábítószert foglaltak le a rendőrök Zuglóban