Tetszett a cikk?

Nem változik a 2004-re tavaly elfogadott személyi jövedelemadó-tábla: jövőre az adókulcsok 2, illetve 4 százalékponttal csökkennek.

A parlament által hétfőn megszavazott jövő évi adó- és járuléktörvények szerint a jövő évi jövedelmeket 800 ezer forintig 18 százalékos, 800 ezer forinttól 1,5 millió forintig 26 százalékos, e fölött pedig 38 százalékos adó terheli majd. Nem lesz 40 százalékos adókulcs, és adójóváírás garantálja az 53 ezer forintra emelkedő minimálbér adómentességét.
Megváltozik a lakáshitelek törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezmények rendszere is. Évi 120 ezer forintra csökken a maximálisan igénybe vehető adókedvezmény, de ezt csak legfeljebb 15 millió forintos hitel esetében lehet igénybe venni, új lakás vásárlása esetén. Használt lakás vásárlása esetén a kedvezmény maximum 10 millió forintos hitel esetén vehető igénybe.
Az általános forgalmi adóról szóló törvénynél a legfontosabb változás az adókulcsok módosulása. Az eddigi nulla százalékos adókulcs 5 százalékra, a 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékra növekszik, míg a 25 százalékos kulcs - a korábbi elképzeléstől eltérően - változatlan marad. A nulla százalékos kulcs megszüntetése az európai uniós irányelvekhez való alkalmazkodás miatt szükséges.
A kedvezményes 5 százalékos kulcsba kerülnek általában azok a termékek, amelyek eddig a nulla százalékos kulccsal adóztak. E kategóriában lesznek a gyógyszerek, a humántápszerek, bizonyos, fogyatékosok számára készülő segédeszközök és a könyv. A 15 százalékos kulcs alá tartoznak majd a tejtermékek, az ásványi tüzelőanyagok és a sajtótermékek is.
A különböző szeszesitalok jövedéki adója 15 százalékkal emelkedik, ez alól kivételt képez a bor, amelynek esetében literenként 5 forintról - az eredeti előterjesztésben szereplő 12 forint helyett - 8 forintra emelkedik a jövedéki adó. A cigaretta jövedéki adója 35 százalékkal, a vágott dohányé 121 százalékkal emelkedik jövőre.
A társasági adó 18 százalékról 16 százalékra csökken, egy százalékponttal emelkedik viszont az egyéni egészségbiztosítási járulék. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát

Karikó Katalin a HVG-nek: számomra fontos, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja a vakcinát

A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség

A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség