Tetszett a cikk?

A német Die Zeit elemzése szerint a keletnémet tartományok vállalatai hatékonyabban alkalmazkodnak a kedvezőtlen gazdasági környezethez, mint nyugati társaik.

Itt megtanulható, hogyan kell krízishelyzetben viselkedni – jellemezte a keletnémet gazdaságot a közelmúltban Rüdiger Pohl, a hallei gazdaságkutató intézet (IWH) vezetője, rámutatva a helyi vállalkozások sikeres túlélési stratégiájára a kedvezőtlen gazdasági folyamatok közepette. Míg Németország egészét tekintve egyre valószínűbbnek tűnik, hogy – főként a harmadik negyedévi 0,2 százalékos GDP-bővülést megelőző, első két negyedévi 0,2 százalékos csökkenés miatt – 1993 után először éves szinten zsugorodik a német gazdaság, addig az ország keleti tartományai 1,3 százalékos növekedéssel dicsekedhetnek. Dicséretes az "Ossik" exportjának alakulása is: a 90-es évek közepe óta 11 százalékról duplájára nőtt az egykori NDK-s területek kivitelének aránya az össznémet exporton belül.

Különösen érdekes e szárnyalás annak tükrében, hogy a 90-es évek közepén úgy tűnt, az újraegyesítést követően – főként nyugati márka-százmilliárdok segítségével - felélénkített keletnémet gazdaság lelassul, és a nyugati tartományok tovább növelik amúgy is jelentős előnyüket. S bár Helmut Kohl egykori kancellár 1991-es ígérete - miszerint 3-5 éven belül megtörténik a felzárkóztatás - még várat magára, a Kelet rendületlenül kapaszkodik. (További óriási lépést jelenthet a keleti tartományoknak, ha Lipcse elnyeri a 2012-s nyári olimpia rendezési jogát.)

Gazdasági elemzők szerint a keletnémet gazdaság recesszióval szembeni ellenálló képessége több tényezőnek köszönhető. Az autógyártó BMW-t 1999-ben saját bevallása szerint elsősorban nem az olcsó munkaerő – ennél olcsóbbat talált volna Csehországban is -, hanem főként az itt található szakképzett munkaerő, a munkaidő rugalmassága és keletnémetek gyors és pontos projektmegvalósítása vonzotta Lipcsébe. Ezek közül is az egyik legfontosabb a flexibilitás: a keletnémetek évente 100 órával többet dolgoznak nyugati kollégáiknál, és szükség esetén nem riadnak vissza a hétvégi munkától sem.

Vonzó lehet a potenciális beruházók számára a szakszervezetek kívül maradása a vállalati vezetés és az alkalmazottak közötti közvetlen bértárgyalásokról. A német vasmunkás-szakszervezet, az IG Metall nyári látványos veresége a 35 órás heti munkaidőért vívott küzdelemben jól illusztrálja azt, amit Alexander Eickelpasch, a berlini gazdaságkutató intézet (DIW) munkatársa így fogalmazott meg: "a keletnémet vállalatok és alkalmazottak egyfajta sorsközösséget alkotnak". E szoros kapcsolatnak köszönhető az is, hogy a keleti tartományok munkabérszintje még több mint tíz évvel az egyesítés után is mindössze 70 százaléka a nyugatinak.

Egy másik vonzó tulajdonsága a keletnémet gazdaságnak a kooperációkészség. Jó példa erre a szászországi kormány által kezdeményezett autóalkatrész-beszállítói együttműködés, melynek (AMZ) köszönhetően a tartományban ma közel 700 cég 64 ezer alkalmazottja szolgál ki olyan autóóriásokat, mint a Volkswagen, az Audi és hamarosan a BMW. Ezek az autógyártók ma már csak kész modulokat vesznek át; ezek összeállítását gondosan kiválasztott beszállítóikra bízzák. A közös fejlesztéseket és értékesítést elősegítő AMZ azonban olyan részalkatrészek gyártására specializálódott kisvállalatok számára is teszi lehetővé a beszállítóhálózatba történő bekapcsolódást, mely cégek egyedül esélytelenek lennének erre. Az önálló fejlesztésekre tőke hiányában képtelen vállalatokat segítik a helyi egyetemek és kutatóintézetek is: az ipar és a tudomány állam által szorgalmazott együttműködésének köszönhetően lehetőség nyílik a felfedezések azonnali gyakorlati kipróbálására, átültetésére, ez pedig folyamatos megújulást és nagyfokú rugalmasságot eredményez. Mint az az eddigiekből is kiderülhetett, a keletnémet ipar szárnyalásához – nem utolsósorban - nagymértékben hozzájárul az állami és helyi vezetés befektetőbarát magatartása is.

A Die Zeit érdekességként megjegyzi: a német gazdasági krízist témául választó talk show-k többsége főként a nyugati németek jajveszékelésétől hangos, a "siránkozó Ossiknak" csúfolt keletiek alig exponálják magukat a vitában. A lap szerint mindezek tükrében nem is meglepő, hogy Business Week című amerikai gazdasági magazin egyik tavalyi számában ezt írta: "A Kelet igazán elláthatná a Nyugatot egy-két tanáccsal a kapitalizmusról".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

„Abból nem indulhatok ki, hogy a magyar kormányfő bukásához szeretnék hozzájárulni átütő erejű drámával”

„Abból nem indulhatok ki, hogy a magyar kormányfő bukásához szeretnék hozzájárulni átütő erejű drámával”

Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak

Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak