Tetszett a cikk?

Az amerikai tulajdonos az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások, valamint a villamosenergia-piac liberalizációjának együttes hatásával indokolta döntését.

Bezárja december végén a borsodi szénmedence utolsó mélyművelésű barnaszenes bányáját, a lyukói aknát a tulajdonos, az amerikai AES konszern. Hétszáz bányászt, illetve alkalmazottat bocsátanak el megemelt végkielégítéssel - jelentette be az AES Borsodi Energetikai Kft. ügyvezetése.Az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások, valamint a villamosenergia-piac liberalizációjának együttes hatása lehetetlenné teszi a bánya további üzemeltetését - közölte Derek Paton ügyvezető igazgató. A cég vezetése szerdán tájékoztatta a dolgozókat, az üzemi tanács és a szakszervezet vezetését szándékáról.Az elbocsátandó mintegy hétszáz ember a munkatörvénykönyvben előírt végkielégítés kétszeresét kapja, ez átlagosan 10 és fél havi bérnek felel meg - mondta Derek Paton. Ugyanakkor a cég vezetése igen kicsi esélyt még lát arra, hogy a bánya, vagy legalábbis annak egy része megmaradjon, és a lakosságot ellássa szénnel.Lyukóbányán 65 évvel ezelőtt kezdődött meg a bányászat; ez idáig 37 millió tonna szenet termeltek innen ki. A várható bányabezárást követően közel 15 millió tonna feltárt szénvagyon marad a mélyben.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Letartóztatták a férfit, aki szándékosan elgázolt egy rendőrt Sopronban

Marad a köd, ónos szitálás bárhol lehet, hó csak a hegyekben várható

Marad a köd, ónos szitálás bárhol lehet, hó csak a hegyekben várható