Tetszett a cikk?

A MOL és a PKN Orlen megállapodást írt alá Varsóban, amelyben kezdeményezik egy együttműködés megteremtésének lehetőségét a közép-kelet-európai régió olajiparában, kötelezettséget azonban egyik fél sem vállalt a dokumentumban - közölte a MOL csütörtökön.

A közlemény szerint az együttműködéssel egyebek mellett azt vizsgálják, hogyan tudna kereszttulajdonlással mindkét fél egyenként 10-15 százaléknyi részvényt szerezni a másik cégből. Az együttműködési kezdeményezések kizárólag a végleges megállapodások aláírása, valamint a kötelező vállalati, részvényesi, és szabályozói jóváhagyások beszerzése után valósulhatnak meg - hangsúlyozza a MOL.Az együttműködés lehetőséget biztosítana mindkét cég számára, hogy kihasználja a lehetséges szinergiák nyújtotta előnyöket, és hatékonyabb működésével javítsa regionális versenypozícióját - áll a közleményben. A vállalatok megállapodtak abban is, hogy munkacsoportokat állítanak fel, melyek feladata a további együttműködési lehetőségek felmérése, és ezen kezdeményezések struktúrájának és időzítésének átgondolása.Egy közös tulajdonban lévő társaság esetleges felállításának vizsgálatát kezdetben az új üzleti és közös befektetési lehetőségek felkutatására vizsgálják - áll a közleményben. Ezt követően a felek megállapodhatnak a vállalatok bizonyos meglévő eszközeinek közös üzemeltetésében is. A MOL hozzáteszi, hogy mindezek egy lehetséges fúzió megvalósításának szándékát, a gazdasági és stratégiai előnyök vizsgálatát követően jöhetnek létre.Medgyessy Péter magyar és Leszek Miller lengyel miniszterelnök szerint kormányaik osztják a két társaság jövőképét, mely szerint a térségben egy erős regionális szövetségre van szükség, és teljes támogatásukat adják a MOL és a PKN közötti lehetséges együttműködés megvalósításához. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriási a forgalom a nemzetközi kikötőkben, ez pedig nagyon jó jel a világgazdaságnak

Óriási a forgalom a nemzetközi kikötőkben, ez pedig nagyon jó jel a világgazdaságnak

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Mindent felülmúló startról beszél a Sony, még több PlayStation 5 kerül a boltokba év végéig

Mindent felülmúló startról beszél a Sony, még több PlayStation 5 kerül a boltokba év végéig