Tetszett a cikk?

Az EU pénzügyminiszteri tanácsa lényegében fölmentette a két országot az uniós stabilitási paktum kötelezettségei alól, ami államháztartási hiányuk csökkentésére kényszerítette volna őket. Magyarország ellen már röviddel a csatlakozás után eljárás indulhat.

Németország és Franciaország államháztartási hiánya jövőre már harmadik éve lépi túl az euróövezetben megengedett szintet, a GDP 3 százalékát. Az államháztartási hiányuk tartós túllépése miatt ellenük folytatott fegyelmi eljárást azonban az EU pénzügyminiszteri tanácsa kedden virradóra felfüggesztette. A két országot csupán arra kérik fel, hogy vállaljanak politikai kötelezettséget arra, hogy a deficitet 2005-re a megfelelő szintre csökkentik. A két ország jövőre strukturális hiányát is kisebb ütemben csökkentheti, mint ahogyan az Európai Bizottság azt előzőleg javasolta. A német és a francia kormány arra hivatkozott, hogy a szigorú hiánycsökkentés derékba törné a kezdődő gazdasági föllendülést.Az Európai Bizottság ugyanakkor elégedetlen a pénzügyminiszteri tanács engedékenységével. "A bizottság továbbra is alkalmazza a stabilitási paktumot, és fenntartja a jogot, hogy megvizsgálja a döntés következményeit, és eldöntse, milyen intézkedéseket tegyen" - mondta Pedro Solbes, a brüsszeli bizottság pénzügyekért felelős tagja.Az EU-hoz jövőre csatlakozó országok egy része - így Magyarország - ellen az Európai Bizottság már taggá válásuk után egy-két hónappal megindítja a túlzott államháztartási hiány miatti eljárást; szankcióktól azonban egyelőre nem kell tartaniuk. A tíz új tagállam közvetlenül a csatlakozás után még nem válik a gazdasági és pénzügyi unió (EMU), vagyis az euróövezet tagjává - ehhez előbb teljesíteniük kell a maastrichti kritériumokat -, de a stabilitási és növekedési paktum előírásai ettől még rájuk is vonatkoznak.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
15 százalékkal nőtt a halálozások száma, és nem csak a járvány miatt

15 százalékkal nőtt a halálozások száma, és nem csak a járvány miatt

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára