Tetszett a cikk?

Visszafogott állami megrendelésekre és a hazai informatikai piac a GDP emelkedésével megegyező mértékű növekedésére számít idén a legnagyobb többségi magyar tulajdonú IT-vállalkozás, a KFKI Számítástechnikai Rt. A tavalyi költségcsökkentés után a csoport mégis akvizíciókat tervez, és megduplázná profitját.

A gyorsan növekvő informatikai üzemeltetés és kiszervezés (outsourcing) területén tervez akvizíciókat a KFKI – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Ludman Lajos, a cég vezérigazgatója. Ludman nem árult el részleteket sem a tervezett akvizíciók időzítéséről, sem pedig azok lehetséges értékéről. Beszélt viszont arról, hogy az Evolit Rt., a KFKI csoport 2001-ben alapított informatikai rendszerek és kommunikációs hálózatok működtetésével, valamint kiszervezéssel foglalkozó vállalata eddig is jelentősen tudta növelni árbevételét és idén további növekedésre számíthat.A 85 százalékban a menedzsment tulajdonában lévő KFKI csoport tavaly 17,6 milliárd forintos konszolidált árbevétel mellett 295 millió forintos adózás előtti profitot ért el. A hat társaságból álló csoport az informatikai piac recessziója miatt 2002 őszén költséghatékonysági programot indított, amelynek keretében 25 százalékkal 569 főre csökkentette dolgozói létszámát, a működési költségeket pedig 1,3 milliárd forinttal faragta le. A legnagyobb takarékossági tételek többek között az adminisztrációs és irodaköltségek összesen 300 millió forintos csökkentése, illetve a holdingköltségek további 160 milliós leszorítása voltak.Ludman szerint a költséghatékonysági program meghozta a várt hatást. Bár a cég szerint a korábbi, főképp a növekedésre koncentráló stratégiát hatékonyságnövelési célokra cserélték fel, a tervek szerint a KFKI mégis 18 milliárd forint feletti árbevétel mellett 545 milliós adózás előtti profitra számít 2004-ben, 2008-ra pedig 8,5 százalékra növelné a jelenlegi 6,7 százalékos piaci részesedését.A informatikai piac növekedése Ludman szerint idén a magyar GDP növekedésével egyenlő mértékű lehet, a piacra pedig a tavalyi évhez hasonlóan 2004-ben is leginkább a várakozás lesz jellemző. A KFKI szerint a versenyszférához hasonlóan a hazai IT-piac 35-38 százalékát adó állami megrendelések is stagnálnak majd, a friss uniós források pedig idén még nem jelentenek meghatározó piacélénkítő erőt. Az államigazgatási szegmensnek eddig lendületet adó Phare támogatások Magyarország csatlakozásával megszűnnek, de Ludman szerint az ezeket helyettesítő új EU források lehívásához a hazai vállalkozásoknak és intézményeknek még felkészülési időre van szüksége.Az informatikai megrendelések tekintetében a KFKI szerint a jövőben nagyobb szerep juthat a kis- és középvállalkozásoknak, illetve a már ma is növekvő informatikai igényű pénzintézeti szektornak is. A KFKI csoport 2003-as árbevételének 12 százalékát adták a banki és pénzintézeti megrendelések.Ludman szerint a KFKI saját cash-flow termeléséből fedezni tudja jelenlegi organikus növekedését, de a jövőbeli fejlesztések és akvizíciók szükségessé tehetik friss tőke bevonását is. Bár a cég korábban a Budapesti Értéktőzsdére való bevezetését tervezte, Ludman szerint egyelőre még bizonytalan a jövőbeli tőkebevonás mértéke és formája.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán

Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán

Már 639 milliárdot költött „menekültválságra” a kormány, pedig évek óta alig érkeznek menedékkérők

Már 639 milliárdot költött „menekültválságra” a kormány, pedig évek óta alig érkeznek menedékkérők

Egy kisebb vagyont költenek új tulajdonosaik az 1 eurós olasz házakra

Egy kisebb vagyont költenek új tulajdonosaik az 1 eurós olasz házakra