A mobiltelefon-piacon is megindult a légiközlekedésből már ismert árharc az előfizetőkért Európában: ezen a piacon is jelentkeznek a "semmi extra" diszkont társaságok, mélyen a többiek árai alatt kínálva a mobilszolgáltatást.

A norvég Mobyson és a Talkmore mobilszolgáltató például az elmúlt hónapban kezdte meg működésüket, percenként 0,88 norvég koronás díjon (27 forint) kínálva szolgáltatásukat. A módszer Dániában született, és onnan indult hódító útjára. Egy dán távközlési szakember szerint most Hollandia, Franciaország, Belgium és Nagy-Britannia következik a sorban.Az előfizetők internetes honlapon rendelhetik meg a mobilszolgáltatást, és egységes, alacsony díjat fizetnek a beszélt percek után. A számlát kártyás átutalással lehet rendezni, a "feltöltős" modell szerint. A szolgáltatásaikat a világhálón értékesítő mobiltársaságoknak nincs saját infrastruktúrájuk, hanem más társaságoktól vásárolnak nagy tételben beszélgetési időt, azok fölös kapacitásaiból.A társaságok alig néhány alkalmazottal dolgoznak, és új előfizetőnként legföljebb 15 euró a költségük, mivel alig reklámozzák magukat, és nem támogatják készülékek értékesítését.Az üzleti modell lényegében hasonlít az olcsó jegyű légitársaságokéhoz. Sőt, az EasyJet légitársaság alapítója, Stelios Haji-Ioannou maga is alapít mobilszolgáltató társaságot, EasyMobile néven.A diszkont társaságok terjedése nem jó hír a nagy mobilszolgáltatók számára, mivel e versenytársak ronthatják az ő nyereségességüket, és ez csökkenti új hálózatok építésére fordítható alapjaikat. Ennek ellenére bőven van lehetőség a mobilszolgáltatási díjak csökkentésére Európa számos országában, hiszen nyílt árversenyre csak ritkán került sor a nagy szolgáltatók között.A legtöbb országban az előfizetők a dán és a norvég diszkont szolgáltatók által kért díjnak mintegy a dupláját fizetik. Dániában számos szolgáltatónak egy éven belül a felére csökkent az egy "feltöltős" ügyfélre jutó átlagos díjbevétele miután a Tele2 és a CBB diszkont társaságok beindították az árharcot. Franciaországban a Debitel jelent meg elsőként alternatív szolgáltatóként. SMS díjait már 0,15 euróról 0,09 euróra csökkentette. Igaz, ez még mindig messze van a Dániában egyes szolgáltatók által kínált 0,02 eurótól.A Carphone Warehouse jelenleg tárgyalásokat folytat a francia Orange szolgáltatóval egy diszkont társaság létrehozásáról. Hollandiában a Telfort értékesíti tovább a nagy szolgáltatóknál vásárolt hálózat használati csomagját, Belgiumban pedig a KPN tulajdonában lévő Base értékesít vásárolt kapacitást. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát