Nemzetközi toplistát tett közzé kedden a korrupt politikusokról a korrupció-ellenes küzdelemre szakosodott Transparency International (TI) elnevezésű nemzetközi civil szervezet.

A 2003 végén lezárt felmérésben a következő sorrend alakult ki arról, hogy a szervezet szerint mekkora az az összeg, amelyet állami funkcióik, hatalmuk révén saját zsebükbe tettek a közpénzekből az egyes levitézlett politikusok.A listán nem szerepelnek olyanok, akik ma is hivatalban vannak (1 milliárd dollár = 209 milliárd forint).1. Mohamed Szuharto (Indonézia 1967 és 1998 közötti elnöke): 15-től 35 milliárd dollár2. Ferdinand Marcos (a Fülöp-szigetek elnöke 1972-86 között): 5-10 milliárd dollár3. Mobutu Sese Seko (Zaire 1965-97): 5 milliárd dollár4. Sani Abacha (Nigéria, 1993-98): 2-5 milliárd dollár5. Szlobodan Milosevics (Jugoszlávia, Szerbia, 1989-2000): 1 milliárd dollár6. Jean-Claude Duvalier (Haiti, 1971-86): 300-800 millió dollár7. Alberto Fujimori (Peru, 1990-2000) 600 millió dollár8. Pavlo Lazarenko (ukrajnai miniszterelnök, 1996-97): 114-200 millió dollár9. Arnoldo Aleman (Nicaragua, 1997-2002): 100 millió dollár10. Joseph Estrada (Fülöp-szigetek, 1998-2001): 78-80 millió dollárAmi az országokat illeti, Banglades a legkorruptabb, de szorosan a nyomában van a jelentős kőolajkincsekkel rendelkező afrikai Nigéria, majd ugyane földrészről következik a listán több ország - Kamerun, Angola, Kenya, Líbia, Elefántcsontpart, Uganda, Sierra Leone, Kongó-Brazzaville, Szudán, Tanzánia, Gambia és Etiópia.A korrupció nemcsak az eliteket érinti, a kórházban, a vámnál, a közigazgatásban mindenütt fontos a kenőpénz ezekben az országokban.Mindazonáltal a TI értékelése szerint a legkorruptabbnak tekintett afrikai országokban is változóban van a helyzet, mivel a hitelezők, akik a hidegháború éveiben "a kommunizmus elleni harc" jegyében szemet hunytak a velük szövetséges kormányok korrupciója fölött, mind nagyobb nyomást gyakorolnak. Számos afrikai országban kampányok indultak a tiszta kormányzás érdekében, és a civil társadalom is mindinkább hallatja hangját. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Fáról leesett gyümölcs

Fáról leesett gyümölcs

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit