Szerdán délután az eurót 250,8 forinton jegyezték - ez több mint két forinttal erősebb árfolyam a keddi 252,9 forintos kurzushoz képest.

A forint erősödéshez hozzájárult, hogy a lengyel jegybank a várt negyedszázalék helyett fél százalékos alapkamat-emeléssel rukkolt ki, s ez szokás szerint a régió többi fizetőeszközére is kihatott.Elemzők szerint nagy dilemma elé néz a jegybank, ha tovább erősödik a magyar fizetőeszköz. Az MNB ugyanis a kamatok magasan tartásával a hosszú futamidejű papírokba invesztáló végbefektetőket szeretné visszacsalogatni a magyar piacra, így a hosszú papírok hozamaira figyel, nem pedig a forint árfolyamára.A hosszú papírok hozama azonban az utóbbi időben nem csökkent, miközben a rövidtávra befektető spekulánsoknak köszönhetően a forint erősödött és a rövid futamidejű papírok hozama is mérséklődött, a kereslet pedig gyorsan nőtt a rövid papírok iránt.A jegybanknak nehéz lesz jó lépést tennie, ha a forint árfolyama esetleg a sáv erős oldala közelébe kerül – vélekedik Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. A túl erős forint ugyanis azt indokolná, hogy az MNB kamatot csökkentsen, miközben a végbefektetők távolmaradása és a hosszú futamidejű papírok magas hozama a kamatszint magasan tartását indokolnák. Nyeste szerint ez a helyzet leginkább szeptemberben állhat elő, amikor, a jelenleginél nagyobb forgalom mellett, a forint akár 245 forint/euró közelébe is erősödhet.A közeli napokban az sem kizárt, hogy a forint a 250 forint/eurós árfolyam alá is benéz, de ez nem lesz tartós - vélekedik Nyeste Orsolya. Szerdán, amint az euró 252 forint alá került, sorozatosan aktiválódtak a forint gyengülésére játszó befektetők stop-loss megbízásai, ami az amúgy is kissé álmosan csordogáló kisforgalmú nyári kereskedés idején hamar felhajtja az árfolyamot. A szakember várakozása szerint a stop-loss ügyletek kifutásával ismét visszatérhet az euró a korábbi 252-es szint környékére, különösen, hogy az állampapír-piaci hozamok ennél is magasabb kurzust tartanának elfogadhatónak - adott magyarázatot a hirtelen forinterősödésre Kolba Miklós, az ING Bank kereskedője a Napi Online-nak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

Kisiklott, egy épületnek csapódott majd felborult egy villamos Lisszabonban – fotó

Kisiklott, egy épületnek csapódott majd felborult egy villamos Lisszabonban – fotó