"Drámaian" növelniük kell beruházási kiadásaikat az új EU-tagállamok térségi hatóságainak, ha teljesen ki akarják használni a felkínált uniós támogatásokat – állítja a Fitch Ratings.

Magyarország kivételével azonban a frissen csatlakozott országokban a helyhatóságok pénzügyi rugalmassága olyan csekély, hogy a beruházások növelésére nincs sok lehetőségük – áll a Fitch Ratings Londonban kiadott átfogó jelentésében. A legnagyobb európai hitelminősítő elemzésében az áll, hogy 2004-2006 között 24,2 milliárd euró uniós támogatás állna az új tagállamok rendelkezésére helyi fejlesztési beruházásokra; ez az érintett országok 2000-ben mért éves GDP-értékének átlagosan 7,1 százalékát tenné ki.Az EU-alapokból lehívható pénzekkel az egyes térségi beruházásokat a költségek 75 százalékáig terjedő mértékben lehet finanszírozni, valójában azonban a megajánlott brüsszeli hozzájárulások összege az esetek zömében sokkal magasabb az új tagállamok helyi hatóságai által 2004-2006 között beruházásokra szánt kiadások egészénél is – áll a Fitch elemzésében.A hitelminősítő számításai szerint a kelet-európai uniós országok térségi hatóságainak a 2006-ig terjedő három évben mintegy 30 százalékkal kellene növelniük beruházásaikat ahhoz, hogy teljes egészében hasznosítani tudják az EU-kasszából hozzáférhető támogatásokat.Nemrégiben egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő is kiemelte azt a feltűnő különbséget, amely Magyarország és a térségbeli többi ország önkormányzatainak pénzügyi függetlensége között érzékelhető. A Standard and Poor's által összeállított év eleji átfogó visszatekintés szerint a közép- és kelet-európai térség helyi önkormányzataira minden eddigi decentralizáció ellenére is az a jellemző, hogy az adóügyekben és felelősségi kérdésekben a központi kormányoké a döntés, ami miatt az önkormányzatok pénzügyi rugalmassága meglehetősen alacsony szintű. Magyarországon azonban – egyedüliként a térség egészében – az önkormányzatok viszonylagos pénzügyi autonómiát élveznek, ami jót tesz a jól gazdálkodó helyi elöljáróságok hitelképességének.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító