A csőd szélén álló Jukosz orosz olajcég hétfőn elismerte, hogy a vállalatnak egymilliárd dollárt hitelező Socité Generale és a Citigroup nemfizetőnek tartja. Egy másik hitel fejében pedig az orosz állam szeretné visszaállamosítani Hodorkovszkij részvénypakettjét.

A Société Générale vezette bankszindikátus ezután bírósághoz fordulhat, hogy visszaszerezze a Jukosztól a tavaly októberben nyújtott kölcsönt. Az értesítés önmagában még nem jelenti azt, hogy a bankcsoport feltétlenül meg is teszi ezt a lépést, sem azt, hogy a Jukosz ennek folytán óhatatlanul csődbe jut – írja az MTI.A Jukosz jelezte, hogy más hitelezőktől egyelőre nem kapott ilyen értesítést - jegyezte meg az Eho Moszkvi rádió, az Interfax hírügynökségre hivatkozva. Egy másik, 1,6 milliárd dolláros hitelt a Menatep Holding garantál, amelyen keresztül a privatizációs és adócsalásért a vádlottak padjára ültetett Mihail Hodorkovszkij és partnerei ellenőrzik a Jukosz-t.A teljes számlazár folytán a Jukosz nem folytathat pénzügyi tevékenységet, így nem köthet bel- és külföldi olajszállítási szerződéseket, nem vásárolhat javakat és szolgáltatásokat. Az olajcég nem adhat el vagyont, nem végezhet részvényműveleteket, nem bocsáthat ki új részvényeket, és nem adhatja el a Szibnyeftben még meglévő pakettjét adóhátralékának kiegyenlítésére. A Jukosz közölte, hogy termelését a folyózámlazár öt napon belül megbéníthatja, és nemteljesítővé válhat külföldi hitelezőivel szemben.A kormány eddig válasz nélkül hagyta a Jukosz tárgyalási javaslatait, bár jelezte, hogy Alekszej Kudrin pénzügyminiszter a minap kapcsolatba lépett a Jukosz hitelezőivel, kérve őket, hogy ne nyilvánítsák törlesztésmulasztóvá a céget. Kudrin megnyugtatta a hitelezőket, hogy a Jukosz adósságát át fogják ütemezni, de hozzátette: a Menatepnek biztosítékként az állam rendelkezésére kell bocsátania részvényeit (beleértve a szavazati jogokat) az adóhátralék törlesztésének tartamára. Ez a gyakorlatban a Menatep ellenőrző hányadának az államra való átruházásával, vagyis a Jukosz átmeneti visszaállamosításával érne fel. Ha az adóhatóság 2002-re és 2003-ra vonatkozó hátralékokat is számonkér a Jukosz-on, akkor annak tartozása tízmilliárd dollárra hízhat, ami már felér a Menatep részesedésével.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kinek jó Kósa túlóratörvénye? A dolgozóknak nem, de az államnak és pár óriásnak nagyon

Kinek jó Kósa túlóratörvénye? A dolgozóknak nem, de az államnak és pár óriásnak nagyon

Valami Amerika: széttárulkozó ajtókkal támad a Lincoln luxuslimuzin, félhet az S-osztály?

Valami Amerika: széttárulkozó ajtókkal támad a Lincoln luxuslimuzin, félhet az S-osztály?

Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben

Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben

Fotók: nem nagyon álcázzák a frissített Skoda Superbet, de nincs is mit

Fotók: nem nagyon álcázzák a frissített Skoda Superbet, de nincs is mit

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó