Szabotőrök szombaton és vasárnap is támadták a vezetékeket. A szabotázsok miatt felére csökkent az iraki olajexport.

Szabotőrök az észak- és dél-iraki kőolajmezőket összekötő stratégiai fontosságú vezetékre támadtak vasárnap. Az iraki olajexport többsége a déli vezetékekből származik. Az állami South Oil Company egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselője az AP-nek elmondta: a támadás miatt le kellett állítani egy Bászrához közeli kulcsfontosságú olajvezetéket. A leállítás 10 százalékkal csökkenti a térség exportja.Az iraki gazdaság motorjának számító kőolajipari létesítmények elleni támadások aláássák az új iraki kormánynak a gazdasági fellendülés és a politikai elégedetlenséget szító szegénység felszámolása érdekében tett erőfeszítéseit. Ijád Allávi kormányfő ígéretet tett arra, hogy megfékezik a szabotőröket, akik idén már több alkalommal állították le az olajexportot.A Dél-Irakból exportált olajmennyiség szombaton napi 960 000 hordóra esett vissza, miután szabotőrök támadást intéztek az exportterminálokat tápláló két olajvezeték egyike ellen a Fáó-félszigeten.

(MTI/Reuters/AP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek