Tetszett a cikk?

Az amerikai ChevronTexaco azt fontolgatja, hogy 5-10 milliárd dollárt fektet az orosz kőolajiparba - tette közzé hétfőn Moszkvában az orosz energiaügyi minisztérium.

A befektetés részleteit egyenlőre homály fedi. A ChevronTexacoról tavaly elterjedt, hogy megvenné az orosz Jukosz olajtársaság felét, miután az bekebelezi az ugyancsak orosz Szibnyeftet. Az állítólagos befektetési terv azonban megbukott, még mielőtt hivatalosan megerősíthették volna. A Jukosz ugyanis bajba került, Szibnyefttel tervezett egyesülése pedig meghiúsult – írja az MTI.A CehvronTecaxo-nak jelenleg egyetlen vállalkozása van Oroszországban: tulajdoni részesedése van a Caspian Pipeline Consortiumban, amely a kazahsztáni Tengizből a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjébe olajat szállító vezetéket üzemelteti. A konzorcium tagjai a vezeték kapacitásának megkétszerezését tervezi, napi 1,35 millió hordóra, de ez messze nem kerülhet 5-10 milliárd dollárba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!