A Greenpeace aktivistái Magyarországon is megjelentették vásárlósegítő ismertetőjüket, melyben feltüntetik, mely szupermarketekben, s mely gyártók esetében kell a vevőknek tartaniuk génkezelt (GM) alapanyagú élelmiszerektől.

A Greenpeace munkatársai országos felméréseket végeztek, melyek alapján elmondható: az európaiakhoz hasonlóan a magyarok többsége sem akar génkezelt élelmiszereket fogyasztani. Ennek megfelelően egyre több gyártó vállalja, hogy nem használ génmódosított összetevőket.

A mai GM-alapú növénytermesztés 98 százaléka az Egyesült Államokban, Kanadában és Argentínában zajlik, és négyféle haszonnövényt érint: a repcét, a szóját, a kukoricát és a gyapotot. A génmódosítás kockázatos folyamat, melynek számos nem kívánt következménye lehet – mutat rá a Greenpeace tanulmánya. Előre nem látható veszélyeket rejt mind a környezetre, mind az emberi egészségre nézve; néhány GM-növény az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok kialakulásához vezethet szervezetünkben, de mérgező, vagy allergiát okozó anyagokat is termelhetnek. Itthon főleg a GM-kukorica termesztésétől kell tartani; ugyanis az EU-ban több engedély is van rá, valamint élelmiszerekben való felhasználására.

2004. május elsejétől elvileg minden gyártónak be kellett vezetnie az EU-s csatlakozással szigorodott jelzéseket minden olyan élelmiszeren, amelybe genetikailag módosított összetevő került; akár kimutatható, akár nem. A régi szabályozás szerint csak akkor kellett egy terméket megjelölni, ha a végtermékben a DNS megváltozása kimutatható volt. Hiányosság viszont az új rendelkezésben, hogy az olyan állati termékek, amelyek génmódosított takarmánnyal etetett állatból származnak, nem kell, hogy jelölést viseljenek.

Abban az esetben, ha egy vásárló GM-címkézett terméket talál a boltokban, esetleg figyelmetlenségből megvásárolja azt, dönthet úgy, hogy tiltakozó levelet küld az élelmiszerboltnak, de vissza is viheti és kicseréltetheti a megvásárolt terméket – ajánlják a Greenpeace tanulmányában.

Magyarországon jelenleg egyetlen génkezelt élelmiszer gyártására, illetve forgalmazására sincs engedély; és nem is található itthon ilyen termék. - mondta el Nagy Balázs, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerbiztonsági osztályának vezetője.

Hazánkban a GM-mentességet garantáló értékesítők közé sorolja a Greenpeace tanulmánya a CBA-t, a Spart, és a Penny Marketet; akadnak viszont olyanok is, akik a szervezet megkeresésére ezt nem vállalták - például a Cora Magyarország, a Match Szupermarket vagy a METRO Holding Hungary Kft. -, a Tesco Globál Áruházak Rt. és az Auchan Magyarország Kft. pedig csak saját termékeikről állítanak GM-mentességet. A nagyobb gyártók közül többek között a Nestlé, a Cerbona, a Győri Keksz vagy a Chio vállalnak GM-mentességet termékeire; a teljes listát illetve a nem garantálók névsorát ezen a címen lehet elérni.

(A Greenpeace fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy a kiadott lista a vállalatok álláspontját tükrözi, s nem termékvizsgálatokon alapszik. A „nem vállalja” kategóriába kerültek azok a gyártók is, akik nem válaszoltak a Greenpeace megkeresésére.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

Szorongatják a dunaújvárosi távfűtő céget, több tízezer lakó ellátása a tét

Szorongatják a dunaújvárosi távfűtő céget, több tízezer lakó ellátása a tét

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt