A Jukosz orosz olajcég főrészvényese felajánlotta: átadja az orosz kormánynak a főrészvényesek kezében lévő ellenőrző pakett egy részét vagy egészét, hogy a vállalat így elkerülhesse az adótartozásai miatt fenyegető csődöt. Hodorkovszkij tárgyalása hétfőn folytatódik.

A Financial Times szerint Mihail Hodorkovszkij 44 százalékos tulajdonrészének egy részét vagy az egészet át kívánja ruházni a Jukoszra, amely a részvényeket vagy közvetlenül átadja a hatóságoknak, vagy értékesíti, hogy ebből a pénzből fizessék ki a jelenlegi és jövőbeli adóköveteléseket. Cserébe a Jukosz kéri, hogy oldják fel bankszámláinak zárolását és vagyoneladási jogának befagyasztását, és hároméves haladékot igényel az általa 7-8 milliárd dollárra becsült teljes adóhátralék részletfizetésére - közölte a Financial Times.Az új javaslatokat a Jukosz vezetői Mihail Fradkov miniszterelnöknek és Alekszej Kudrin pénzügyminiszternek küldték meg levélben, az utolsó pillanatban. A végrehajtók szerda éjfélig adtak időt az olajcégnek 2000-ről megítélt 3,4 milliárd dolláros adóhátraléka kifizetésére, de a Jukosz csak 1,4 milliárd dollárnyi készpénzzel rendelkezik, és a vagyonzár meggátolja eszközeinek pénzzé tételében. Így tartania kellett attól, hogy a végrehajtók csütörtöktől hozzálátnak egyes vagyonrészeinek leltározásához és kiárusításához. Az adóhatóság ráadásul további 3,4 milliárdot kér számon a Jukosz-on 2001-ről, és Vlagyimir Usztyinov főügyész szerint a cég hátralékszámlákra számíthat 2002-ról és 2003-ról is.Egy hitelező bankcsoport már nemteljesítővé nyilvánította az orosz olajcéget, hogy bármikor visszaigényelhesse tőle egymilliárd dolláros kölcsönét. A Jukosz jelezte, hogy exportja augusztustól leállhat, és hónapokon belül csődbe juthat.Mihail Hodorkovszkij jelenleg börtönben van privatizációs és adócsalás vádjával, tárgyalása hétfőn folytatódik. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így erősödik az ukrán nemzettudat

Így erősödik az ukrán nemzettudat

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Annyira erősödnek az óceánok hullámai, hogy kezd veszélyessé válni a helyzet

Az 5 legnagyobb kihívás, amellyel egy magyarországi vállalkozásnak manapság szembesülnie kell

Az 5 legnagyobb kihívás, amellyel egy magyarországi vállalkozásnak manapság szembesülnie kell

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról