A Fitch Ratings szerint Magyarország csatlakozása az euróövezethez áthúzódhat 2010 utánra, miközben Szlovéniát és a balti államokat küladósi besorolásuk alapján felminősítette Európa legnagyobb hitelminősítője.

A hitelminősítő szerint a balti EU-tagországok és Szlovénia konvergencia-programja hiteles, és ezek az országok - esetleg Lettország kivételével - várhatóan 2007 elején már az euróövezetben lesznek.A stabil kilátással nyilvántartott Lengyelországról ("BBB plusz") és Csehországról ("A mínusz"), valamint - az új EU-tagállamok közül egyedüliként - leminősítést valószínűsítő negatív kilátással sorolt Magyarországról ("A mínusz") a Fitch azt írta a közleményben: jelentős strukturális államháztartási hiányaik miatt valószínűtlen, hogy ezek az országok 2010 előtt csatlakozni tudnak az euróövezethez, sőt lehet, hogy csak 2010 után honosíthatják meg az eurót. Magyarország küladósságára a Fitch tavaly nyár óta tart érvényben negatív kilátást, a magas és egyidejű államháztartási és folyómérleg-hiány kezelhetősége feletti aggályaira hivatkozva.A Londonban kiadott közlemény szerint Észtország hosszú futamú devizaadósságának osztályzatát az eddigi "A mínuszról" "A"-ra, Lettországét és Litvániáét egyaránt "BBB pluszról" "A mínuszra", Szlovéniáét "A pluszról" "AA mínusz"-ra javította. Mindegyik besorolásra érvényben maradt a további felminősítést valószínűsítő pozitív kilátás.A Fitch az osztályzatjavítást azzal indokolta, hogy a litván, az észt és a szlovén ERM-II.-csatlakozásról tett június 28-ai bejelentés megerősíti ezeknek az országoknak az elkötelezettségét az euró korai meghonosítása mellett. Lettország ugyan 2005 előtt nem tervezi a csatlakozást az euró övezeti tagság előtt két évig kötelező árfolyam-mechanizmushoz, de "világos és hiteles" gazdaságpolitikát és csatlakozási menetrendet vázolt fel, és "nem lenne meglepő", ha az általa kitűzött 2008-as céldátum előtt tagja lenne az euró övezetnek - áll a Fitch Ratings közleményében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között