Egyik napról a másikra kúsznak felfelé a húsárak. Szakértők szerint csak nagyobb mennyiségű importhús állíthatná meg ezt a folyamatot. Az árhullámért elsősorban az élőállat felvásárlási ára és az energiaköltségek hazai drágulása a felelős.

Március óta a sertéshús ára harminc-negyven százalékkal emelkedett. A drágulás a legtöbb húsféleség árát alapvetően meghatározó sertéskarajnál a leglátványosabb: kilogrammját márciusban még 700 forintért kínálták a boltok, ma akár 1000 forintnál is többet fizethetünk. Még az olcsónak tűnő hipermarketekben - ahol különféle akciókkal próbálják leszorítani az árakat - is 900 forint körül alakulnak az árak.

A folyamatos drágulás annak köszönhető, hogy az élősertés kilónkénti felvásárlási ára hirtelen meglódult, s jelenleg 310 forintnál tart, ellentétben a tavalyi mélyponttal, amikor 230 forintot fizettek kilójáért – mondta el a hvg.hu-nak Zádori László, a Vágóállat- és Hústerméktanács titkára.

Tavaly túltermelési válság alakult ki, miután a 2001-es 4,8 milliós sertésállomány 2003-ra 5,3 millióra gyarapodott. Ez a vágósertés átvételi árának erőteljes zuhanásához vezetett. Tovább rontották a helyzetet a nagy aszály miatt megemelkedett gabonaárak, így nem csoda, hogy a sertéstartók számára veszteséges volt a tavalyi év. A tartási problémákat legtöbben a sertések levágásával oldották meg, így egymillióval csökkent a hazai állomány. A sertéshiány előidézte a húsok bolti árának rohamos emelkedését.

Zádori szerint az áremelés más okból is indokolt: a takarmányok 35-40 százalékkal emelkedtek, így magasabbak lettek az előállítási költségek is. A drágulás mellett szól az is, hogy a sertés felvásárlási ára csaknem megközelíti az uniós szintet, holott a fogyasztói húsárak jóval elmaradnak attól. Ausztriában például a sertéskaraj ára 1800 forint körül alakul, holott az élőhús kilójáért csak néhány forinttal fizetnek többet, mint a magyarországi felvásárlók.

Egyes szakértők véleménye szerint a magyarországi húsáremelkedést csak nagyobb mennyiségű import állíthatná meg. Jelenleg egész Európában emelkedik a sertés ára: a heti áremelési listát 26 százalékkal Szlovákia vezeti, Magyarország 16 százalékkal a középmezőnybe tartozik. Csak Dániában fizetnek kevesebbet az élő állatért, mindössze 260 forintot.

Zádori szerint az idén a három évvel ezelőtti nyári húsáremelkedés ismétlődik meg. A hazai fogyasztás ennek ellenére nem csökkenne még akkor sem, ha néhány hónap múlva a karaj kilójáért 1200-1250 forintot kell majd fizetni - ez pedig ilyen rohamos áremelkedés mellett egyáltalán nem elképzelhetetlen.

A 2001-es áremelkedés bizonyította, hogy 10-15 százalékos áremelkedés még nem töri le a vásárlási kedvet – emlékeztet Zádori, aki szerint a feldolgozók nem tartanak a fogyasztás visszaesésétől. A KSH adatai szerint már három éve stagnál az egy főre eső fogyasztás: a nyolcvanas években mért 44 kilogramm után, 2001 óta erősen tartja magát az évi 28-29 kilogrammnyi húsfogyasztás.

Előrejelzések szerint a mostani árhullám augusztusig biztosan kitart. Őszre bekövetkezhet egy stagnálás a húspiacon, s az 1200-1250 forintos lélektani határnál nemigen kúszik följebb a sertéshús ára. A készítmények gyártásához használt importhús tömeges megjelenése mindenképpen gátat szab majd a további áremeléseknek – véli Zádori.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Jobban teljesítenek a diákok, ha egy órával később kezdődik az iskola

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Budapestre jön Tom Jones

Budapestre jön Tom Jones

42 óra után engedték ki a kapitányságról a tüntetőt, senki nem tudja, miért vitték be

42 óra után engedték ki a kapitányságról a tüntetőt, senki nem tudja, miért vitték be

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb