Eltérően tekintenek a kedden esedékes júniusi magyarországi inflációs adatsor elé a nagy londoni befektetési házak, abban azonban megegyeznek, hogy a számok nem lesznek jobbak a májusiaknál.

A közvetett adóváltozások elhúzódó hatása, az EU-csatlakozással járó árnyomás, valamint az ipari termelői árak májusi megugrása könnyen "azt a kellemetlen meglepetést" eredményezheti, hogy a fogyasztói szintű éves infláció a várakozásokkal ellentétben nem tetőzött májusban – írja a tőle megszokott borúlátó hangnemben a Dresdner Kleinwort Wasserstein. A DrKW szerint a májusi 6,5 százalékos 12 havi maginfláció is azt jelezte, hogy nem csupán egyszeri vagy külső inflációs tényezők hatnak a fogyasztói árakra, hanem az alapszintű belső inflációs nyomás is erősödik. Ennek alapján a londoni Dresdner-részleg a májusi 7,6 százalék után júniusra magasabb, 7,8 százalékos éves inflációt jósol – írja az MTI.A júniusi átfogó 12 havi fogyasztói infláció valószínűleg a májusi 7,6 százalékon, "vagy ahhoz közel" maradt ezután már csökkenés kezdődik az éves adatokban, és az év végére 6,3 százalékos 12 havi infláció várható – vélekedik sokkal derűlátóbban a JP Morgan. A második félévre jósolt inflációs lassulás zömét a hatóságilag szabályozott árakban jelentkező bázishatások okozzák, de a negyedik negyedévben már az élelmiszerárak is inflációcsökkentő hatást gyakorolnak majd, bár az EU-bővítést követően - főleg a cukor és a hús drágulása miatt - még gyorsították a drágulási ütemet. Távolabbra tekintve az ipari termelékenység gyors javulása, és a háztartási fogyasztás növekedésének lassulása ellensúlyozni fogja az alapszintű inflációs nyomásokat, és 2005-ben már az inflációs ütem markánsabb csökkenésével lehet számolni - írták a cég elemzői. A ház az általa várt 2004. decemberi 11,00 százalékos MNB-alapkamat után 2005. júniusra 10,00, szeptemberre 9,50, decemberre 9,00 százalékos alapkamatot valószínűsít.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Áder János az adu ászunk, de ez kevés ebben a játszmában

Szánkókat loptak a tüntetők a Kossuth térről

Szánkókat loptak a tüntetők a Kossuth térről

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit