Minnelli hivatalos oldalán semmiféle utalás nem szerepel budapesti koncertjéről, a honlap szerint a Kabaré című film egykori sztárja júliusban csak az Egyesült Államokban lép fel. A hvg.hu megkérdezett szakértői szerint a szervező cégnek vissza kellene adnia a jegyek árát.Mint ismeretes, a Kabaré című film egykori sztrája, Liza Minnelli budapesti fellépése elmaradt. Minnelli helyett afféle kárpótlásként a koncertiparban eleddig idehaza ismertlen Movies and Fashion nevű szervező cég Bonnie Tylert léptette fel.

A koncertszervező iparban tapasztalt Brády Márton, a közel háromszáz nemzetközi és ezer hazai rendezvényt maga mögött tudó, legutóbb Stinget, Chert és Britney Spearst, 1995-ben pedig a Rolling Stonest Magyarországra hozó Showtime vezetője a hvg.hu kérdésére lehetetlennek nevezett egy ilyenfajta cserét. "Egy háromszázezer dolláros művészt egyébként sem lehet lecserélni egy tizenötezer dollárosra" - monda Brády, érzékeltetve a gázsik és a státuszok közötti különbséget, hozzátéve, hogy nagyjából a két művész esetében is valószínűnek tartja a differenciát. "Headlinert nem cserélünk" – szögezi le az íratlan szabályt, és egy kitalált példával világítja meg a helyzetet. Ha mondjuk egy fesztiválon a Rolling Stones, a Red Hot Chili Peppers, a Bon Jovi és Bonnie Tyler a "co-headlinerek", vagyis ők a rendezvény húzónevei, akkor a szervező utólag nem jelentheti ki, hogy a Stones, a Peppers és a Bon Jovi elmarad, de Bonnie Tyler fellép.

Természetesen mindez nem arról szól, hogy Bonnie Tyler ma már nem nagy név, őrajta itt egyébként sem múlt semmi. Jóllehet, tényleg nem megasztár már, s mikor 1993-ban itt járt, akkor sem jött be rá nyolcszáznál több néző, azért a kis koncertek is éppúgy lehetnek jók, mint a nagy bulik rosszak. Ám a mostani Minnelli-Tyler cserénél felvetődhet az arány kérdése is.

Kárpáti József ügyvéd nem ismeri az ügy pontos jogi részleteit, de a hvg.hu kérdésére azt mondta, hogy ha egy ilyesfajta csere során feltűnő az aránytalanság, egy polgári perben mindenképpen kártérítésre köteleznék a szervező céget. Ha a jegyen - vagyis a néző és a szervező közötti szerződésben - feltüntetik, hogy a szervező a műsorváltozás jogát fenntartja, akkor a vásárló dönthet, elfogadja-e a cserébe hozott sztárt. Kárpáti szerint azok, akik nem mentek el Bonnie Tyler koncertjére a Minnelli-hangversenyre megváltott jeggyel, joggal követelhetik vissza a borsos jegyárat, és ha azt nem kapják meg, nyerési eséllyel perelhetnek. Ha a jegyen nem szerepel a fenti kitétel, akkor viszont teljesen egyértelmű, hogy kötelező visszafizetni a pénzt. "Ha A-t hirdetem meg, nem adhatom el helyette B-t" - szögezi le Kárpáti.

Ami a pénzt illeti, egy nagyobb, nemzetközi sztár nem kel útra anélkül, hogy a helyi szervező a gázsi egy részét át ne utalná a számlájára. Ez a kvázi letét visszajár, ha a művész hibájából nem jön létre a rendezvény. Vagyis: ha ő mondja le a koncertet, vagy vissza kell utalni a pénzt, vagy más időpontban pótolni a rendezvényt. Vagy - ha van - akkor a rendezvény biztosítójának kellene fizetnie a károkat. Ám ha a szervező hibája vagy szerződésszegése miatt marad el a koncert, akkor természetesen a letét marad a művésznél. Nem tudjuk, Liza Minnelli esetében miről lehetett szó. Mindenesetre a kétszeri lemondás és a közben történt helyszíncsere nem kifejezetten profi szervezőre utal.

A nagy nemzetközi ügynökségek - és a popvilág jelenlegi legnagyobb nevei nem több, mint tucatnyi céghez tartoznak - komoly referenciákat kérnek a helyi cégektől. Mint Brády Márton utal rá, ezeket a megbízható referenciákat csak lépésenként lehet megszerezni (előbb kisebb koncertek, fesztiválok szervezése, majd nagyobb nevek, nagyobb pénzek és így tovább), szinte lehetetlen, hogy egy cég azonnal egy nagy névvel debütáljon.

Tavaly egy nemlétező ügynökség az évek óta nem turnézó Guns'n Roses budapesti koncertjét hirdette meg, és kezdte el árusítani a jegyeket a kamu-rendezvényre. A Movies and Fashion ugyan létezik, és biztos meg is erősödött volna, ha egy teltházas Minnelli-koncert valósul meg. De nem valósult meg. S a Movies and Fashion-nél most valahogy nem érhető el senki, folyamatosan foglaltat jelez a telefonjuk. Pedig a kommunikáció egész e hétvégéig jól működött, a Minnelli-buli fővédnökségére még Kovács László külügyminisztert is sikerült megnyerniük a szervezőknek. Azóta azonban akadozik a kommunikációs gépezet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság jelenleg csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást az elmaradt Liza Minnelli-koncerttel kapcsolatban.

Mégis, mit tehet az egyszeri rajongó, hogy ellenőrizhesse, tényleg jön-e a kedvence? Először is nem árt tájékozódni. Éppen turnézik-e az adott művész, s ha igen, merre jár? Volt-e nemzetközi sajtótájékoztató az eseményről? A művész honlapja hírt ad-e a koncertről? Ha mindezekre pozitív a válasz, akkor valószínűleg minden rendben, bár vis major még így is lehetséges. Többszöri helyszín és időpontcsere esetén azonban nem árt gyanút fogni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Úton a platformgazdaság felé: több, kevesebb, máshogy

Úton a platformgazdaság felé: több, kevesebb, máshogy

"Minket senki nem utasít" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Muck Tibor

"Minket senki nem utasít" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Muck Tibor

Megjött Tony Hawk a mobilokra: ebben az ingyenes játékban úgy gördeszkázhat, mint a profik

Megjött Tony Hawk a mobilokra: ebben az ingyenes játékban úgy gördeszkázhat, mint a profik

Leaszfaltozták az utat Németh Szilárd háza előtt

Leaszfaltozták az utat Németh Szilárd háza előtt

Két újabb embert vettek őrizetbe a strasbourgi lövöldözés miatt

Két újabb embert vettek őrizetbe a strasbourgi lövöldözés miatt

Ibrahimovic jövőre sem tér vissza Európába

Ibrahimovic jövőre sem tér vissza Európába