Tetszett a cikk?

Nem biztos, hogy az Eurotours volt az utolsó utazási iroda, amely bezár az utazási irodák között dúló egyre keményebb árharc miatt – véli Aszódi Eszter, a TUI Magyarország Kft. értékesítési igazgatója. Az irodák Európa-szerte komoly visszaesést élnek meg a fapados légitársaságok és az internetes rendelések előretörése miatt.

A szakma bennfentesei egyhangúan állítják, hogy az Eurotours-nak már hónapok óta nem lett volna szabad utast regisztrálnia. A csőd egyértelmű előjele az volt, hogy az idén a csoportot három cégre bontották, minimálisra csökkentve így a kötelező kauciót.

A Vista már öt éve nem adott el Eurotours-os utazásokat, mert nem tartotta megbízható partnernek az irodát – mondta a hvg.hu-nak Kurucz Pál, a Vista Utazási Irodák Kft. ügyvezetője. Véleménye szerint konszolidálódás várható a magyar utazási piacon, mivel az utóbbi 15 évben túl sok kis iroda nyílt itthon. A következő lépés az lesz, hogy a nagyok megeszik a kicsiket, s létrejön egy szűkebb kör, amelyben csak a „Top5” lesz igazán nyereséges.

Az Eurotours-szal kapcsolatban hozzátette: azoknak az irodáknak, amelyek csak szervezéssel foglalkoznak, nehéz lesz talpon maradniuk. Az Eurotours is erre hivatkozik „búcsúlevelében”: „Cégcsoportunk csak utazási irodai tevékenységgel rendelkezett, így más tevékenységek hasznából nem tudta az itt keletkező veszteséget pótolni.”

Csak a jól meggondolt árak és a konzervatív üzletpolitika vezethet előre, de fontos tényező a megfelelő tőkeháttér is - mondta Gál Pál Zoltán, az Ibusz Utazási Irodák Kft. vezérigazgatója.

Az utazók száma nem növekszik, a charterjáratokra befizetők évek óta 150-200 ezren vannak, de - az utazási irodák közötti harc eredményeképpen - átrendeződik a piac. A fapados légi járatok Budapestről egyelőre nem az üdülőhelyekre, hanem a nagyvárosokba indítanak járatokat, ezért inkább a városlátogató utak piacát szűkítik – mondta Aszódi Eszter, a TUI értékesítési igazgatója.

Az Ibusz és a Vista is arról számolt be, hogy nem tapasztalható az ügyfelek bizalmának csökkenése az utazási irodákkal szemben. A legutóbbi botrány során jobblétre szenderült Eurotours - még a csőd bekövetkezte előtt - arról tárgyalt a német TUI hazai leányvállalatával, hogy az felvásárolja a több részre szakadt iroda chartergépes repülőutakat szervező leányvállalatát, az Eurotours Air Kft-t - írja a HVG.

Nyugat-Európában sem jobb a helyzet

A kis híján külföldön ragadt magyar utasoknak valószínűleg ez nem vigasz, de a magyar utazási piachoz képest óriásnak számító német TUI AG sincsen jó bőrben. Európa legnagyobb „tömegutaztató” cégeihez hasonlóan, az internet és a fapados légitársaságok versenyétől szenvedő vállalat fennállása egyik legrosszabb évét tudhatja maga mögött. A 3,7 milliárd eurós adósság alatt nyögő TUI részvényei folyamatosan estek egész nyáron, a cég piaci értékének egyharmadát elveszítette és vezetése attól tart, hogy ellenséges felvásárlás célpontja lesz. A Morgan Stanley bankház, valószínűleg egy ügyfél megbízásából, 10,1 százalékot vásárolt fel a TUI részvényeiből. A megbízó egyesek szerint egy fedezeti alap (hedge fund), amely shortolni akarja a részvényeket (vagyis az áresésre spekulál). Egyes hírek szerint a TUI, csökkenő piaci értéke és forgalma miatt, hamarosan kikerül a DAX indexből, ennek hatására pedig árfolyama várhatóan zuhanni fog. Még valószínűbb azonban, hogy egy befektető kívánja megszerezni a német utazási céget. A Morgan Stanley által felvásárolt papírok mellett ugyanis a TUI egyik főtulajdonosa, a West LB Bank is szívesen eladná az utazási iroda 31 százalékos részvénypakettjét. A vevő így könnyen többséget szerezhet a kihasználatlan kapacitások miatt komoly veszteségeket elszenvedő cégben. A TUI vezetése a nyár elején felbérelte a neves Greenhill tanácsadócéget, hogy segítsen kivédeni az esetleges ellenséges felvásárlók támadását, de a részvényárak növekedése nélkül aligha lesz könnyű dolga.

A többi utazási iroda mérlege sem mutat szép látványt. A brit My Travel alkalmazottakat bocsát el és eladja 30 gépből álló légiflottájának egy részét, hogy harmadával csökkentse adósságait, a Thomas Cook pedig bejelentette, hogy idén is veszteséges marad.

A terrorizmus, az iraki háború és a gazdasági visszaesés évei után most az internet és a fapados légitársaságok jelentenek komoly kihívást az utazási irodáknak. Az Egyesült Királyságban a nyár közepén még 5 millió nyaralás várt előfizetőre. Az utazók, akik egyre otthonosabban használják az internetet, szállodai szobáiknak és repülőjegyeiknek ma már 54 százalékát maguk foglalják; nemrég ez az arány még csupán 10 százalék volt. A „készen eladott utak” aránya 10 százalékkal visszaesett. Az olcsó szállodai szobákat kínáló LateRoom.com weboldal forgalma 500 százalékkal nőtt, a fapados légitársaságok királya, a Ryaniar pedig az első negyedévben csaknem 30 százalékkal növelte profitját, míg az utazási irodák egy utaskilométerre eső nyeresége tovább zuhan.

Miután a fapadosok versenye által szorongatott Lufthansa megszünteti a helyi utazási irodák számára a jegyértékesítések után nyújtott jutalékot, a repülőjegyeket értékesítő 4500 német utazási irodák egy része várhatóan kénytelen lesz bezárni. (Az Egyesült Államokban a légitársaságok 2001 márciusában hoztak hasonló döntést, amelynek hatására a 33 ezer jegyértékesítéssel foglalkozó utazási iroda egyharmada ment tönkre és 55 ezer alkalmazott veszítette el állását.)

Az utazási irodák többsége árcsökkentéssel vagy profilváltással próbálja túlélni a nehéz időket. A Club Med a középosztály helyett a felső tízezret szeretné megcélozni, a brit First Choice Holidays a tengerparti napozás helyett kalandtúrákat – kutyaszánt és raftingolást –, valamint egzotikus úti célokat kínál ügyfeleinek. A mai kalandtúra azonban a holnap tömegsportja, ezért mindig egy lépéssel a divat előtt kell járniuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matovic: Megfelelt a Szputnyik vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

Matovic: Megfelelt a Szputnyik vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

A kormány titkolná, mire ad magának 1700 milliárd forintos játékteret a módosított büdzsében

Radar360: Elment egy legenda

Radar360: Elment egy legenda