Tetszett a cikk?

Összeomlott Magyarországon a kereskedelemben jogszerűen terjesztett írható digitális adathordozók piaca – mondta a Világgazdaságnak Kalinovits Béla, az Eurodata Digital Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A problémát szerinte az íratlan adathordozók árában jelentkező, Európában szinte egyedülállóan magasnak tekinthető többletköltségek, így a nagyobb áfa és szerzői jogdíj jelentik – mondta a CD-forgalmazással foglalkozó Eurodata ügyvezetője.

Az írható CD-k után 1999-től kell jogdíjat fizetniük a forgalmazóknak a törvény értelmében - írja a lap. Ez az összeg akkor lemezenként 16 forint, az adathordozók árának 5,3 százaléka volt. A díjfizetés megkerülésére nem nagyon kínálkozott lehetőség, hiszen a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága tájékoztatta a szerzőket képviselő jogvédő irodát, az Artisjust arról, hogy az egyes kereskedők mennyi CD-t hoztak be az országba – mondta el Kalinovits Béla.

A CD-írók árának csökkenésével egyre nagyobb lett az igény az adathordozókra, de a forgalom mellett a jogdíj mértéke is nőtt, 16-ról 40 forintra. Ennek ellenére emelkedett az értékesítés, az Eurodatánál például tavaly májusig 80 százalékkal haladta meg a 2003-as év hasonló időszakát - teszi hozzá a Világgazdaság.

Az európai uniós csatlakozást követően szinte elárasztották Magyarországot a magánúton külföldről behozott CD-k és DVD-k, hiszen a környező országokban jóval olcsóbban lehetett ezeket beszerezni. Különösen nehézzé vált tehát a hazai forgalmazók helyzete, ráadásul a jogdíj 44 forintra nőtt, ami a CD-k nagykereskedelmi beszerzési árának közel a duplája. Még rosszabb a helyzet a DVD-knél, ahol a jogdíj darabonként 150 forint, amely lemez beszerzési árának több mint kétszerese.

Becslések szerint Magyarországra havonta több millió CD és DVD kerül forgalomba a fekete-piacon, az így kiesett áfabevétel évente több száz millió forint.

Megoldást jelenthetne az adathordozók árába beépített szerzői jogdíjak olyan mértékű csökkentése, amely ellehetetlenítené a feketepiacot – véli Kalinovits. Átmenetileg ugyan csökkennének a jogvédő hivatal bevételei, de mivel az igény a termékekre megmarad, a feketekereskedelem elsorvadásával nőhet a legális forgalom, újra emelve ezzel a szervezet bevételeit, akár a jelenlegi szint fölé is – tette hozzá az Eurodata vezetője.

A díjcsökkentésre azonban még várni kell, hiszen a pénteken közzétett adatok szerint a jogdíj 2005-ben is 44 forint lesz a CD-kre (700 megabyte-ig), és 150 forint a DVD-kre (4,7 gigabyte-ig). Kereskedelmi forgalomban a CD-k nettó ára 120–150, míg a DVD-ké 300 forint körül kezdődik. A feketepiacon ugyanakkor egy írható DVD-t akár 100, míg egy CD-t mindössze 50 forintért is meg lehet vásárolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Véget ér a DVD-k diadalmenete

A korábbi években meredeken emelkedő DVD-bevételek növekedése tavaly lelassult: a 2003-as 30 százalékkal szemben csak 8,5 százalékos volt a 2004-es bővülés. A 24,1 milliárd dolláros USA-piac lassan telítődik, ráadásul egyre nagyobb a kalózkodás jelentette fenyegetés is – írja a Financial Times Deutschland.

Gazdaság

A DVD Hollywood új sztárja

A DVD mára visszafordíthatatlanul átrendezte a filmbizniszt: napjainkban a kis ezüstlemezek értékesítéséből már több pénzt kasszíroz be a filmipar, mint a mozikasszákból.

hvg.hu IT-SZALON

Karcmentes DVD

A tesztelőknek még csavarhúzóval sem sikerült olvashatatlanná karcolniuk a TDK mindent kibíró polimerével bevont DVD-t

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket

Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

Tényleg hoz újítást az MNB minősítése a legnépszerűbb lakossági hiteleknél?

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban