szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Mol geotermikus erőmű építését tervezi Zalában, amely térségünkben a föld alól nyert melegvízből elsőként termelne villanyáramot. A környezetbarát energiatermelő központból kilépő melegvizet pedig távfűtésre fogják felhasználni. A beruházás több milliárd forintba kerül és 2007-re valósulhat meg.

A Mol Rt. geotermikus erőmű építésének előkészítésébe kezdhet hamarosan Zala megyei Iklódbördőce közelében, ahol az első ilyen környezetbarát rendszer létesülhet Közép-Európában – közölte Áldott Zoltán ügyvezető igazgató. A Mol a munkálatok megkezdéséhez a januárban beadott környezetvédelmi engedély-kérelmének elbírálására vár, amelyet a nyugat-dunántúli zöld hatóságtól remélhetőleg napokon belül megkap.

A geotermikus erőmű végleges helyszínének kijelölése egy évet, a kivitelezés pedig újabb évet vehet igénybe, így már 2007-ben üzembe állhat a megújuló energiaforrást hasznosító környezetbarát erőmű. A beruházás több milliárd forintba kerül. A 2-5 megawatt kapacitásúra tervezett erőmű évente megawattonként 150 millió forint bevételt termelhet, amellyel 10 éven belül térülhet meg a beruházás.

A Zala megyei projekthez az izlandi Husaviki település melletti geotermikus erőmű szolgál mintaként. Az izlandi rendszer első körben áramot termel a föld alól kinyert 124 fokos vízből, amely 70 fokra lehűlve a település távfűtését szolgálja. A továbbvezetett 40-50 fokos víz helyi üvegházakat is fűt, aztán már csak 30 fokon egy strand medencéibe vezetik. Az alternatív energiaforrásnak számító geotermikus energia előnyösebb a szél- és a napenergiát hasznosító létesítményeknél is, mivel szinte folyamatosan képes áramtermelésre, ami egy év alatt közel négyszer hosszabb üzemidő elérést teszi lehetővé, mint a szélturbináknál és a napkollektoroknál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Szlovákiában építhet saját erőművet a Mol

Elképzelhető, hogy erőművet épít majd a Mol Rt. annak érdekében, hogy csökkentse energia költségeit - írja a Bloomberg Fekete Lászlóval, a Mol egyik igazgatójával készült beszélgetésére hivatkozva a portfolio.hu.

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Gyomorforgató állapotok uralkodtak a csongrádi sütőüzemben, bezáratta a Nébih – videó

Gyomorforgató állapotok uralkodtak a csongrádi sütőüzemben, bezáratta a Nébih – videó

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét