szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénzügyminiszter folyamatosan "félremagyarázza" a magyar gazdaság romló adóskockázati besorolásának okait - jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

A pénzügyminiszter téved: a magyar gazdaság romló adóskockázati besorolásai nem a kampányban elhangzó ígéreteket, hanem a hibás kormányzati gazdaságpolitikát minősítik - közölte Varga Mihály. Mint mondta, azért kénytelen megfogalmazni pártja álláspontját a történtekről, mert Veres János többször is a kampányban elhangzó ellenzéki ígéretekkel magyarázta a hitelminősítő intézetek Magyarország számára kedvezőtlen döntéseit.

Az utóbbi időben három nagy hitelminősítő intézet, a Fitch, a Standard & Poor's, szerdán pedig a Moody's Investors Service is rontott Magyarország besorolásán [azóta már a JCR is]: leminősítést valószínűsítő negatív kilátást adva a magyar adóskockázati osztályzatra - mutatott rá a politikus.

Veres János szerdai nyíregyházi sajtótájékoztatóján megjegyezte: szerinte minden realitást nélkülöz a Fidesz eddigi "választási ígérethalmaza", hiszen az ellenzéki párt elképzelései évente 1700-1800 milliárd forinttal terhelnék meg a költségvetést. A pénzügyminiszter csütörtökön az Európai Újságírók Szövetsége magyar tagozatának rendezvényén pedig arról beszélt: a következő parlamentnek július végére meg kell hoznia az államháztartásra vonatkozó szükséges döntéseket, hogy Brüsszelnek át lehessen adni a módosított konvergenciaprogramot.

"Minthogy Magyarországot leminősítették, az ország jelentős kamatfelárat fizet, azaz többe kerül az államadósság. Ha nagyobb az államadósság, és nagyobb a törlesztés is, akkor nem csökkennek, hanem nőnek a közterhek" - mutatott rá az összefüggésekre Varga Mihály. Ha az adósság finanszírozására többet fizet az ország, annak a többletkiadásnak az adófizetők pénze a forrása. Emiatt pedig nem csökkenhetnek az adóterhek: hiszen így "az állam forrásokat szív el a vállalkozók elől és a magánszférából" - mondta az ellenzéki politikus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Újabb kijózanító leminősítés

Az eddigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az egyébként magasan elsőrendű szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását a Moody's Investors Service. A romló költségvetési helyzetre hivatkoznak, és arra, hogy egyelőre egyik nagy párt sem mutat elkötelezettséget a közfinanszírozási rendszer rendbetételére.

MTI Gazdaság

Csak a választások után folytatódik a privatizáció

Idén 230 milliárd forint bevételt vár az ÁPV Zrt. a privatizációból. Ennek teljesítését elsősorban a Mol-részvények eladására alapozzák. Terítéken van még a Bábolna, a Malév, a lóversenytársaságok és a Vértesi Erőmű magánosítása is.

MTI Gazdaság

Veres: államháztartási reform kell

Veres János pénzügyminiszter nyugtat és egyben államháztartási reformot sürget. A Fidesz triumfál és változást helyez kilátásba. A piaci elemzők pedig inkább rezignáltak a harmadik nagy hitelminősítő, a Moody's figyelmeztető bejelentése után.

MTI Gazdaság

Komoly forintgyengülés a bankközin

A forint ma reggel jelentősen gyengült a bankközi devizapiacon a keddi árfolyamhoz képest, az eurót kilenc óta tájban 253,30/40 forinton jegyezték, míg kedden délután 251,70/80 forinton.

hvg.hu Gazdaság

Kivár a választásokig az MNB

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtat az alapkamaton hétfői ülésén. Abban is egyetért az elemzők többsége, hogy a választásokig nem lép az MNB.

MTI Gazdaság

Veres: csökken az államháztartási hiány

Magyarország akkor tudja teljesíteni a maastrichti kritériumokat, ha 2008-ra 700 milliárd forinttal csökkenti az államháztartási hiányt az ideihez képest - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter.

Enyhül a norvég járványszigor: már öten is összegyűlhetnek egy lakásban

Enyhül a norvég járványszigor: már öten is összegyűlhetnek egy lakásban

Radar360: Kérdések a kínai vakcina hatékonysága körül

Radar360: Kérdések a kínai vakcina hatékonysága körül

Így nézhet majd ki a Samsung Galaxy S21 csúcstelefon olcsóbb változata

Így nézhet majd ki a Samsung Galaxy S21 csúcstelefon olcsóbb változata