szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni elemzők szerint 5,25 százalék lesz nyárra a Fed-kamat, és az euróövezetben is kamatemeléssel számolnak.

A váratlanul élénk első negyedévi amerikai kiskereskedelmi teljesítményre válaszul a piac már nyár elejére 5 százalék feletti amerikai jegybanki kamatszintet áraz, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott előrejelzésében. A nemzetközi hitelminősítő szerint a határidős Fed-kamatpiac most 58 százalékos valószínűséggel árazza, hogy június végén 5,25 százalék lesz a jelenlegi 4,75 százalék helyett a Federal Reserve napi szövetségi célkamata, és a vállalatok pénzügyi helyzete alapján a gazdaság jó eséllyel ezt el is fogja viselni.

A Moody's ennek alátámasztására történelmi összevetést ad. A jelentés szerint amikor a Fed legutóbb, 1999 végén és 2000-ben - recessziót megelőző időszakban - hasonló agresszivitással szigorított, a hitelminősítő által az amerikai cégadósok körében végrehajtott osztályzatmódosításokon belül a felminősítések aránya az 1999-es, már akkor is meglehetősen alacsony 36 százalékról 2000-ben 31 százalékra csökkent. A 2006 márciusában végződött évben a felminősítések aránya ugyanebben a körben 44 százalék volt. Mindemellett a magas hozamú amerikai vállalati kötvényadósság-kategórián belül a nem fizetővé vált kötelezettségek aránya az 1998 végi 3,9 százalékról 2000 végéig 7,0 százalékra emelkedett, 2005 márciusa és 2006 márciusa között azonban 2,8 százalékról 2,3 százalékra süllyedt.

Ráadásul a spekulatív sávba sorolt, kint lévő amerikai vállalati adósság kockázati felára az irányadó amerikai kincstárjegy felett most átlagosan 3,25 százalékpont a 2000 júniusában véget ért egy év 5,52 százalékpontos középértéke helyett, áll a Moody's londoni elemzésében. Az amerikai kiskereskedelmi értékesítés márciusban messze a várakozások felett, havi összevetésben 0,6 százalékkal nőtt, az éves összevetésű teljes idei első negyedévi növekedés pedig 8,3 százalék volt a tavalyi negyedik negyedévi 6,1, illetve a tavalyi első negyedévi 5,4 százalék után.

Más londoni házak is meglehetősen agresszív Fed-szigorítással és egyidejű euróövezeti kamatemelésekkel számolnak, ami a konszenzus szerint hatással lehet a feltörekvő térség adósságából vásárló portfolió-alapok kockázati hozamfelár-elvárásaira. A Barclays Capital befektetési csoport e hónap elején Londonban kiadott európai feltörekvő piaci prognózisában azt írta: arra számít, hogy a Federal Reserve szigorító ciklusa 5,5 százalékon tetőzik a bank által eddig várt 4,75 százalék helyett (amelyet a Fed legutóbbi emelésével már el is ért). Az elemzés szerint az eurövezeti jegybank (EKB) alapkamata, a kéthetes repotenderekhez rendelt kamatminimum csúcspontja az idén 3,25 százalék lesz a Barclays Capital által korábban jósolt 3,00 százalék helyett.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató nemrégiben Londonban kiadott feltörekvő piaci elemzésében még agresszívabb EKB-prognózist adott: a ház most már 3,50 százalékos idei év végi euróövezeti jegybanki kamatot jósol a korábbi 3,25 százalék helyett, és azzal számol, hogy az EKB 2007 végéig 4,00 százalékra emeli tovább alapkamatát a jelenlegi 2,50 százalékról. A cég az idei év végére 5,00, 2007 végére 6,00 százalékos Fed-kamatot vár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nem változtatott a kamaton az EKB

A várakozásoknak megfelelően az Európai központi Bank nem változtatott az irányadó kamaton. Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet nyilatkozatában júniusra tolta ki egy esetleges kamatemelés lehetőségét.

A magyarok fele még mindig szegénynek érzi magát

A magyarok fele még mindig szegénynek érzi magát

Bruttó 1,7 milliót keres a híradós, aki Hadházy akcióját bunkónak nevezte

Bruttó 1,7 milliót keres a híradós, aki Hadházy akcióját bunkónak nevezte

650 lóerős villanyautóként támad a BMW i7

650 lóerős villanyautóként támad a BMW i7