szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) növeli a kereskedelmi bankok számára a rendkívüli refinanszírozási keretösszeget, enyhítendő a bankközi piacon még mindig meglévő likviditásszűkét. Egyszersmind emeli a hitelcserére rendelkezésre álló keretet is az Európai Központi Bank (EKB) és a Svájci Nemzeti Bank számára.

A kéthetenként ismételt refinanszírozási aukciók keretét 75 milliárd dollárra emelik 50 milliárdról, már a következő, hétfői árverésen, és fedezetül "AAA" minősítésű, vagyoni eszközökkel támogatott értékpapírokat is elfogadnak, közölték a Fednél pénteken. Az EKB számára 50 milliárd dollárra emelik 30 milliárdról a hitelcserevonalat, a svájci központi bank számára pedig 12 milliárd dollárra 6 milliárdról. Az EKB-ban ugyanakkor közölték, hogy összegben növelik és időben szaporítani fogják a dollárárveréseket: ezentúl kéthetenként tartanak dolláraukciót 28 napos lejáratra, alkalmanként 25 milliárd dollár erejéig.

Az intézkedés azt a nézetet erősítette a befektetők körében, hogy az amerikai Fed a szerdai, újabb negyed százalékpontos alapkamat-csökkentés után egyelőre abbahagyja a további enyhítést. Nem változott az a meggyőződés sem, hogy az EKB ezentúl sem csökkenti alapkamatát. Így az intézkedések hírére átmenetileg emelkedtek az euróövezeti határidős kamatjegyzések. A világ mértékadó központi bankjai december óta egyeztetik rendkívüli refinanszírozási árveréseiket, először akkor egyeztek meg a hitelcserében is. A keretösszegeket márciusban is bővítették már.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

EKB: elhúzódhat a hitelválság az euróövezetben

Az euróövezetben a vártnál tovább tarthat a pénzügyi válság és rövid távon erőteljes lesz az inflációs nyomás - állapította meg a gazdasági kilátásokat elemző áprilisi bulletinjében az Európai Központi Bank (EKB). Ezért az EKB-nak változatlanul az a legfőbb törekvése, hogy féken tartsa a közép- és hosszú távú inflációs várakozásokat.

Májusra teljes nyitást tervez Ausztria

Májusra teljes nyitást tervez Ausztria

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál