szerző:
MTI

A kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. csökkentette előrejelzését a Magyarországon, Makó térségében kitermelhető földgáz mennyiségére. A legjobb esetben, azaz 50 százalékos termelési eséllyel számolva a cég most 43,9 billió köbláb (1,2431 billió köbméter) kitermelésére számít. A korábbi becslés 54,9 billió köblábra szólt. A becslések a kitermelés lehetőségére szólnak, a kitermelés gazdaságosságát nem mérték.

Az új becslés a független RPS Scotia földtani kutató cég felmérése alapján készült, közölték a Falconnál kedden. A felmérést az RPS Scotia március 31-én zárta. Sikeres program esetén a Makói-medencében a gázmező-fejlesztés és -kitermelés 2012-2014-ben várható, mondta Áldott Zoltán, a Mol kutatási-termelési ügyvezető igazgatója április közepén.

A Falcon Oil & Gas Ltd. és magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj és Gázkutató Kft. április 10-én fejlesztési és kitermelési megállapodást kötött az amerikai Exxon Mobil olajtársasághoz tartozó Esso Exploration International Ltd.-vel. A megállapodás a Falcon makói kitermelési engedélyes területének 75 százalékára vonatkozik. A meghatározott terület meg nem osztott 33 százaléka a Falconé marad, 67 százaléka az Exxon Mobilé, a területet ezentúl az Exxon Mobil üzemelteti, közölték a Falconnál.

A Falcon 25 millió dollárért vált meg részesedésétől, az Exxon Mobil elsőre 50 millió dollárnyi munkaprogramot vállalt. Ha ez sikeres lesz, és tovább lépnek a következő fázisba, az Exxon Mobil további 50 millió dollárt fizet a Falconnak, és 100 millió dolláros további munkát vállal. Ha az Exxon Mobil nem tartja érdemesnek folytatni a munkát a bevezető fázis után, akkor a részesedése visszaszáll a Falconra. A második értékelési program befejezése után, ha az Exxon Mobil folytatni akarja a munkát a fejlesztési szakaszban, akkor újabb 75 millió dollárt fizet a Falconnak, ellenkező esetben a részesedés szintén visszakerül a Falconhoz.

Az Exxon Mobil kikötötte a jogot, hogy a részesedése felét átadja a Mol Nyrt.-nek. Ennek megfelelően a Mol április 11-én megszerezte az ExxonMobil részesedésének 50 százalékát. Ezzel együtt a Mol és az ExxonMobil leányvállalata, az ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft. (ExxonMobil) egyszersmind megállapodást írt alá közös kutatási program indításáról a Mol Makói árokban lévő 106. és 107. kutatási blokkjaiban. Az ExxonMobil finanszírozza a teljes kutatási programot, és a felek megegyeztek abban, hogy 50-50 százalékban részesednek a kutatási eredményekből.

A nem konvencionális módszerekkel kitermelhető szénhidrogének azért érdeklik a társaságokat, mert a világpiaci árak már a nehezebben felszínre hozható energiahordozókat is érdemessé teszik a kitermelésre. Ehhez azonban hordónként 100 dollár feletti olajár szükséges, mondta Áldott Zoltán. Hozzátette: a cél az, hogy a kiderüljön, van-e a föld alatt annyi gáz, amit gazdaságosan ki lehet termelni, és a kitermelés kockázata összevethető-e a Mol által már művelt területekével. A kitermelést ugyanis csak akkor érdemes megkezdeni, ha kereskedelmi mennyiségű gázt gazdaságosan és folyamatosan a felszínre lehet hozni.

A Falcon tavaly nyár óta keresett partnert a magyarországi földgázkutatásaihoz, miután a tavalyi első félévben lezárta a munkák első fázisát. A Falcon többek között a Mollal, az ExonMobillal, a Conocóval, a német RWE-vel és más, kisebb cégekkel folytatott megbeszéléseket. A Mol számára még egy igazgatósági helyet is felajánlottak. Elsősorban szakmai tevékenységet, szolgáltatásokat és a piacok elérését remélik a partnertől.

Tavaly befejezték a kutatási területükön nem hagyományos földtani szerkezetben (BCGA) a kutatási módszer megvalósítását, hat kutat fúrtak, meghatározták a gázvagyon-készletet és megépítették a gyűjtővezetékeket.

A TXM Kft. tavaly májusban kapta meg a magyar hatóságoktól a kitermelési engedélyt. Az egyik legismertebb nemzetközi készletelemző, a Scotia szerint a készlet meghaladhatja az 1500 milliárd köbmétert.

Az engedély kiadása után közölték, hogy kitermelhető olaj- és gázmezőre bukkantak a Magyarcsanád-1 számú kutatókútnál, Endrőd térségében. Az első próba napi 337 hordó könnyűolajat és napi 21 ezer köbméter földgázt adott. „A Magyarcsanád-1-nél talált, természetesen folyó endrődi olajzóna új dimenziót ad a munkánknak, mivel a magyarországi feltárási programunk kiterjed az olajra is” – mondta akkor a Falcon elnök-vezérigazgatója, Marc A. Bruner. A Magyarcsanád-1 kút a Falcon makói koncessziós területének déli részén van. Az eredeti remények szerint a makói árok elvileg legalább száz évre garantálná Magyarország földgáz-szükségletét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Amerikai olajmulti kutathat tovább a makói földgáz után

A magyar forradalmi sámánok tavaly februárban jelzett szándékaitól eltérően nem a Szent Korona, hanem az amerikai ExxonMobil tulajdonába került át a makói "gigantikus" gázlelőhely nagy része - írja a Népszabadság. A világ vezető olajcége dollárszázmilliókat fektet be, noha bizonytalan, hogy kitermelhető-e egyáltalában a gázmező, és ha igen, milyen áron.

Windows 10 van a gépén? Kellemetlen dolog van készülőben

Windows 10 van a gépén? Kellemetlen dolog van készülőben

Agrárminiszter: A városi ember nincs kapcsolatban a valósággal

Agrárminiszter: A városi ember nincs kapcsolatban a valósággal

Akkora ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, hogy azóta se tértek magukhoz

Akkora ajándékot kaptak a céges bulin a dolgozók, hogy azóta se tértek magukhoz

A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja a Matolcsy vezette jegybank

A klímaváltozást semmibe vevő politikusokat kritizálja a Matolcsy vezette jegybank

Kíváncsi, milyen lesz a Galaxy S11? Akkor nézze meg azt a Samsung-telefont, amit a héten mutatnak be

Kíváncsi, milyen lesz a Galaxy S11? Akkor nézze meg azt a Samsung-telefont, amit a héten mutatnak be

Jön a karácsony, az adathalászok is felpörögtek az ünnepekre

Jön a karácsony, az adathalászok is felpörögtek az ünnepekre