szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás finanszírozási igénye a 2008 első negyedévével végződő elmúlt egy évben a GDP 4,0 százaléka, 1043 milliárd forint volt, a névértéken számított, konszolidált bruttó államadósság pedig a GDP 67,2 százaléka volt 2008 első negyedévének végén – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége, pénzügyi megtakarítása az elmúlt egy évben a GDP 1,6 százalékát érte el. Az államháztartás szezonálisan nem kiigazított nettó finanszírozási igénye 2008 első negyedévében 56 milliárd forint, a GDP 0,9 százaléka volt, míg a szezonálisan kiigazított finanszírozási igény a GDP 2,4 százalékát tette ki.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett, uniós elvek szerint számított adóssága 2008 első negyedévének végén az elmúlt egy év GDP-jének 67,2 százaléka, 17 323 milliárd forint volt. Az államháztartás nettó tartozása 13 117 milliárd forintot ért el, a GDP 50,9 százalékát.

A közlemény szerint 2008 első negyedévében a központi kormányzat elsősorban hosszú lejáratú értékpapírok kibocsátásával és egyéb tartozások növelésével fedezte a finanszírozási igényét, ami 167 milliárd forint volt, eközben jelentősen nőtt a központi banknál tartott betéteinek állománya.

A helyi önkormányzatok többlete 129 milliárd forint volt, ami elsősorban a hitelintézeti betétek növekedésében és a központi kormányzattól kapott hiteleik csökkenésében tükröződött, ugyanakkor jelentős volt a kötvénykibocsátásuk is.

A társadalombiztosítási alapok finanszírozási igénye 18 milliárd forint volt, ami a központi kormányzattól kapott hitelek növekedésében, az egyéb követeléseik csökkenésében jelent meg, ugyanakkor a betéteik számottevően emelkedtek.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint a 2008 első negyedévével végződő elmúlt egy évben a GDP 1,6 százaléka, 403 milliárd forint volt. Az első negyedévben a szezonálisan nem kiigazított nettó finanszírozási képesség 60 milliárd forint volt, a GDP 1,0 százaléka, míg a szezonálisan kiigazított finanszírozási képesség a GDP 1,2 százalékát érte el.

Az első negyedévben a háztartások pénzügyi eszközei közül a nyugdíjpénztári követelések, a tőzsdei részvények, lekötött betétek, hosszú lejáratú értékpapírok és a befektetési jegyek növekedtek jelentősen. A kötelezettségek esetében továbbra is a hosszú lejáratú devizahitelek felvétele volt a meghatározó.

A forint gyengülése következtében a háztartások devizahitel-tartozásainak állománya 356 milliárd forinttal növekedett 2008 első negyedévében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

14,3 milliárdos államháztartási hiány

Az államháztartás áprilisban - önkormányzatok nélkül - 14,3 milliárd forint hiánnyal zárt, szinte megegyezően a szaktárca 13 milliárdos prognózisával - közölte a Pénzügyminisztérium szerdán.

MTI Gazdaság

Az államadósság a GDP 65,6 százaléka volt a II. negyedév végén

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás finanszírozási igénye a bruttó hazai termék (GDP) 6,2 százaléka volt a 2007 második negyedévével végződő utolsó négy negyedévben, míg a névértéken számított, konszolidált bruttó államadósság a GDP 65,6 százaléka volt a második negyedév végén - hozta nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.

MTI Gazdaság

PM: a túlzott államháztartási hiány jövőre megszűnhet

A Pénzügyminisztérium a jelenleg belátható európai és világgazdasági folyamatok alapján azt várja, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2008-tól, de különösen 2009-től már újra javulni fog, amikorra a konvergencia program céljainak teljesülésével a túlzott államháztartási hiány is megszűnik - áll a konvergencia program végrehajtásáról szóló kormányzati jelentésben.

Vasárnaptól vége a 140 km/h-s száguldásnak az osztrákoknál

Vasárnaptól vége a 140 km/h-s száguldásnak az osztrákoknál

"Ez az ember egy angyal volt" – 28 éves esküvői fotót posztolt Courtney Love

"Ez az ember egy angyal volt" – 28 éves esküvői fotót posztolt Courtney Love

Már hét halottja van a koronavírus-fertőzésnek Olaszországban

Már hét halottja van a koronavírus-fertőzésnek Olaszországban