szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ICEG Európai Központ szerint a magyar gazdaság az idén 2,1 százalékkal, jövőre várhatóan 3,2 százalékkal bővülhet, miközben az infláció az idén 6,4 százalék, jövőre pedig éves átlagban 4,4 százalék lehet.

Oszlay András, az ICEG tudományos munkatársa elmondta: a jelenleg igen erős forint ellenére sem a külső, sem a belső feltételek, körülmények nem támogatják az infláció gyorsabb mérséklődését, így a jövőben is a szigorú monetáris kondíciók fenntartására lehet számítani.

Ezzel együtt az ICEG kutatói úgy vélik, hogy az államháztartás konszolidált hiánya az idén és jövőre is kedvező lehet. Az ICEG 2008-ra konszolidáltan számítva 3,8 százalékos, jövőre 3,2 százalékos GDP-hez mért államháztartási deficitet vár.

A tudományos munkatárs elmondta: világszerte erősödnek az inflációt kiváltó tényezők, ennek tudható be, hogy az élelmiszerárak és az energiaárak egyre jelentősebb emelkedése 2008 elején megállította a kibontakozni látszó hazai inflációcsökkenést.

Elemezésében rámutatott: ezzel együtt a gazdasági növekedés alacsony mértéke, a bővülésnek a potenciális lehetőségek alatti szintje sem eredményezett dezinflációs hatásokat vélhetően amiatt, hogy a fiskális kiigazítás egyelőre nem járt a költségvetés szerkezetének lényeges átalakulásával. Ezzel párhuzamosan az inflációs hatások, a várakozások erősödésétől tartva a jegybank a tavaszi hónapokban folytatta kamatemelését, a forint árfolyama történelmi csúcsokra nőtt az euróval szemben, ez azzal járt, hogy miközben májusban a vártnál magasabb lett az egy évre visszatekintő pénzromlás, addig júniusban a piaci várakozásokhoz képest alacsony lett az infláció.

Az ICEG kutatói szerint a külső egyensúlyi mutatók a következő időszakban is javulnak, az ország külső finanszírozási igénye tovább csökken, ez 2008-ban a GDP-hez mérten 3,3 százalék lesz, 2009-ben 3 százalékra mérséklődik. Ebben szerepet játszik a forint erősödése és az is, hogy ugyan a magyar gazdaság hagyományos külső piacainak kereslete valamelyest visszaesik, de az unióval kapcsolatos pénzügyi transzferek egyre nagyobb aktívumot mutatnak, azaz növekedni fog a beáramló uniós források nagysága.

Kiemelte: az ICEG kutatói úgy vélik, hogy az államháztartás konszolidált hiánya az idén és jövőre is kedvező lehet. Ez évben az ICEG konszolidáltan számítva 3,8 százalékos, jövőre 3,2 százalékos GDP-hez mért államháztartási deficitet vár.

Rámutatott: az államadósság a GDP-hez mérten szerény mértékben, de csökkenni fog, az idei 67,5 százalékról jövőre 67 százalékra várható.

Kérdésre válaszolva elmondta: a forint erősödése várhatóan nem fogja gátolni a GDP növekedését. A bruttó hazai termék jelentős részét előállító itteni multik inkább a külső kereslet alakulására reagálnak, mint a forint erős árfolyamára, és ebből  fakadóan a forintban jelentkező működési költségekre. A kis- és közepes vállalkozások termelési feltételeit azonban nehezíti az egyre erősödő forint – tette hozzá a kutató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

ICEG EC: jövőre gyorsulhat a növekedés

Az idén a GDP növekedése várhatóan csak a naptári hatásoknak köszönhetően éri el a 2 százalékot - 2008 szökőév -, jövőre azonban már 3,1 százalékra gyorsulhat – áll az ICEG European Center (ICEG EC) kutatóintézet kedden ismertetett prognózisában.

Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott

Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott

Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is

Kamu nyereményeket hirdetnek a Lidl nevében is

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki