szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mozgalmas kereskedésben jelentősen gyengült a forint kedden. A budapesti bankközi devizapiacon kedden délután fél ötre az euró jegyzése 232,50/60 forintra emelkedett a hétfői 230,30/35 forintról, legmagasabb napi jegyzése 233,20/30 forinton volt.

A kereskedők szerint a nemzetközi piacokon a kockázat vállaló hajlandóság csökkenése miatt érzékelhetően csökkent délelőtt a feltörekvő devizák mindegyike, délután azonban a zloty és a cseh korona esetében megfordult a tendencia. A forint erőteljesebb gyengülését azzal magyarázták a kereskedők, hogy az elmúlt napokban, hetekben az átlagot meghaladó volt a forint erősödése. "Megrázták a fát" - fogalmaztak a kereskedők. 
 
Egyes vélekedések szerint a Mol közelgő osztalékfizetése is hozzájárulhatott a gyengüléshez, mert a cég zömében külföldi részvényesei az osztalékot valószínúleg euróra kívánják majd konvertálni. 
 
A forint gyengült a dollárral szemben is, de nem annyira, mint az euróval szemben. A különbséget az magyarázza, hogy az euró/dollár árfolyam napközben átlépte az 1,6-os küszöböt, jelenleg 1,5951-en áll. Az amerikai deviza kedden 145,50/60 forintot ért, hétfői értéke 144,60/70 forint volt. 
 
Az MNB déli fixingje szerint gyengült a forint a svájci frankkal és a japán jennel szemben is. A svájci frank árfolyama kedden 143,57 forint (hétfőn 141,91) volt. A japán jen MNB jegyzése kedden 1,3752 forint lett a hétfői 1,3598 forint után. 
 
A bankközi forintpiacon az árfolyam alakulásával párhuzamosan emelkedtek a kamatok, a hozamok 7-8 bázisponttal kerültek magasabbra; a három hónapos kamat jelenleg 8,55 százalék, a 12 hónapos pedig 8,70 százalék. Hasonló irányú, de sokkal erőteljesebb elmozdulás történt az állampapírok másodpiacán, a 3 és 5 éves hozamok a keddi kereskedésben 13-15 bázisponttal emelkedtek, 9,15 és 8,30 százalékra.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nem mozdult el a forint

A forint árfolyama előző heti záró értéke magasságában alakult hétfőn a bankközi devizapiacon.

MTI Gazdaság

Gyengébben nyitott a forint

Kissé gyengült a forint, az eurót 231,20/30 forinton jegyezték hétfőn délelőtt kilenc óra után a budapesti bankközi kereskedelemben, míg péntek délután 230,50/60 forinton.

MTI Gazdaság

Kissé gyengült a forint

Az eurót 230,60/70 forinton jegyezték kedden reggel negyed tízkor a budapesti bankközi kereskedelemben, szemben a hétfő délutáni 230,30/35 forinttal.

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen