szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár egy éven belül a felére csökkenhet az EU-ban a roaming - a másik országba küldött - sms-ek díja, miután szabályozzák a kis- és nagykereskedelmi árakat.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) keddi tájékoztatása szerint ezt jelentette be Brüsszelben Viviane Reding EU-biztos és Pataki Dániel, az NHH és az európai hírközlési szabályozó hatóságok csoportja (European Regulators Group), az ERG elnöke. A bizottság hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé terjeszti a javaslatát. A valamennyi uniós szolgáltatót árcsökkentésre kötelező szabályozás várhatóan 2009. július elsejéig hatályba lép. 

A belföldön, illetve külföldön küldött rövid szöveges üzenetek (sms) ára az indokoltnál nagyobb mértékben tér el egymástól és a valós költségektől, ezért az ERG indokoltnak és szükségesnek tarja a roaming sms-ek ára kis- és nagykereskedelmi szabályozásának bevezetését - mondta a közlemény szerint Pataki Dániel, az ERG elnöke. Hozzátette, hogy álláspontjuk szerint a kiskereskedelmi árnak a nettó 11-15 eurócentes sávban kell lennie. 
 
A roaming környezetben küldött sms-ek ára az Európai Unióban gyakorlatilag változatlan, 2007 októbere és 2008 márciusa között az ERG adatai szerint átlagosan nettó 29 eurócentbe kerültek, ami azt jelzi, hogy a szolgáltatók az uniós biztos, illetve a szabályozó hatóságok többszöri felszólítása ellenére sem csökkentették önként ezeket a tarifákat. 

A magyarországi szolgáltatók által alkalmazott roaming sms árak az uniós átlag közelében vannak, 2008 első negyedévében átlagosan nettó 29,6 eurócentbe kerültek. Az NHH adatai szerint a magyar szolgáltatók által az uniós országokban alkalmazott roaming sms árak minimum kétszer, de esetenként tízszer drágábbak a belföldi sms-eknél, mivel az uniós szolgáltatók többségéhez hasonlóan a magyarországi operátorok sem reagáltak érdemben a bizottság és a szabályozók korábbi felhívásaira, és nem csökkentették a roaming sms-díjakat. 
 
Az EU-ban évente mintegy 2,5 milliárd sms-t küldenek a felhasználók roamingolás közben. A roaming sms-ek sok esetben tízszer annyiba kerülnek, mint a belföldön küldött szöveges üzenetek, ez pedig nem szolgálja sem a fogyasztók, sem pedig az unió érdekeit - mondta Viviane Reding. 
 
A hangforgalom kis- és nagykereskedelmi árát szabályozó uniós roaming-rendelet 2007. június 30-án lépett hatályba. A szabályozás hatására már tavaly nyár végére jelentősen, 25-50 százalékkal csökkent a beszédcélú roaming hívások ára. Az előírásokat a szolgáltatók betartották, de az ERG javaslata szerint az eredetileg 3 évre hozott rendelkezést hosszabb távon fenn kell tartani, mert a piacon a korábbi várakozásokkal ellentétben nem alakult ki árverseny a szolgáltatók között. 
 
Az ERG a hang- és az sms-roaming szabályozása mellett egyelőre nem javasolja a mobilinternetezés árának szabályozását, de mindenképpen további díjcsökkenést lát szükségesnek ahhoz, hogy a szabályozást a későbbiekben is kizárhassa. Maga a mobilinternet és így az adatroaming is egy új piaci szolgáltatás, amelynek elterjedését egy esetlegesen túl erős szabályozás akár károsan is befolyásolhatja. Ugyanakkor az európai szabályozó hatóságok azt javasolják, hogy a szolgáltatók tegyék a tarifákat átláthatóvá, és egyebek mellett teremtsék meg a közel valós idejű forgalom-ellenőrzés lehetőségét - áll a közleményben. 
 
Az EU-ban 2007 második negyedéve és 2008 első negyedéve között egységenként 5,9-ről 3,6 euróra csökkent a kiskereskedelmi adatroaming átlagos díja, de a mérték országonként jelentősen eltérő. Magyarországon ugyanebben az időszakban az átlagos díj 6,9 euróról 5,8 euróra csökkent, de várhatóan az átlagdíj csökkenése felgyorsul, mert a három magyar szolgáltató közül immár kettő kínál kedvezményes – bár a belföldinél így is jóval drágább – adatroaming tarifát.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az sms díját is szabályozná az unió

A távközlési szabályozó hatóságok európai uniós csoportja (ERG) azt fogja javasolni az Európai Bizottságnak, hogy korlátozzák az sms-továbbítás barangolási díjait is, csakúgy, ahogyan tavaly európai szinten felső határt szabtak a mobiltelefonálás barangolási (roaming) díjainak.

MTI Tech

Az EU szabályozni kívánja az sms-díjait

Az Európai Bizottság javaslatot tesz arra, hogy ne terheljék többletdíjakkal azt aki, külföldi útján sms-üzeneteket küld. A bizottság szerint jelenleg a szövegek- és adatok továbbításának díja, ha az sms küldője külföldön tartózkodik, tízszer akkora lehet, mint az otthoni sms küldés.

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni