szerző:
MTI

Akár egy éven belül a felére csökkenhet az EU-ban a roaming - a másik országba küldött - sms-ek díja, miután szabályozzák a kis- és nagykereskedelmi árakat.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) keddi tájékoztatása szerint ezt jelentette be Brüsszelben Viviane Reding EU-biztos és Pataki Dániel, az NHH és az európai hírközlési szabályozó hatóságok csoportja (European Regulators Group), az ERG elnöke. A bizottság hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé terjeszti a javaslatát. A valamennyi uniós szolgáltatót árcsökkentésre kötelező szabályozás várhatóan 2009. július elsejéig hatályba lép. 

A belföldön, illetve külföldön küldött rövid szöveges üzenetek (sms) ára az indokoltnál nagyobb mértékben tér el egymástól és a valós költségektől, ezért az ERG indokoltnak és szükségesnek tarja a roaming sms-ek ára kis- és nagykereskedelmi szabályozásának bevezetését - mondta a közlemény szerint Pataki Dániel, az ERG elnöke. Hozzátette, hogy álláspontjuk szerint a kiskereskedelmi árnak a nettó 11-15 eurócentes sávban kell lennie. 
 
A roaming környezetben küldött sms-ek ára az Európai Unióban gyakorlatilag változatlan, 2007 októbere és 2008 márciusa között az ERG adatai szerint átlagosan nettó 29 eurócentbe kerültek, ami azt jelzi, hogy a szolgáltatók az uniós biztos, illetve a szabályozó hatóságok többszöri felszólítása ellenére sem csökkentették önként ezeket a tarifákat. 

A magyarországi szolgáltatók által alkalmazott roaming sms árak az uniós átlag közelében vannak, 2008 első negyedévében átlagosan nettó 29,6 eurócentbe kerültek. Az NHH adatai szerint a magyar szolgáltatók által az uniós országokban alkalmazott roaming sms árak minimum kétszer, de esetenként tízszer drágábbak a belföldi sms-eknél, mivel az uniós szolgáltatók többségéhez hasonlóan a magyarországi operátorok sem reagáltak érdemben a bizottság és a szabályozók korábbi felhívásaira, és nem csökkentették a roaming sms-díjakat. 
 
Az EU-ban évente mintegy 2,5 milliárd sms-t küldenek a felhasználók roamingolás közben. A roaming sms-ek sok esetben tízszer annyiba kerülnek, mint a belföldön küldött szöveges üzenetek, ez pedig nem szolgálja sem a fogyasztók, sem pedig az unió érdekeit - mondta Viviane Reding. 
 
A hangforgalom kis- és nagykereskedelmi árát szabályozó uniós roaming-rendelet 2007. június 30-án lépett hatályba. A szabályozás hatására már tavaly nyár végére jelentősen, 25-50 százalékkal csökkent a beszédcélú roaming hívások ára. Az előírásokat a szolgáltatók betartották, de az ERG javaslata szerint az eredetileg 3 évre hozott rendelkezést hosszabb távon fenn kell tartani, mert a piacon a korábbi várakozásokkal ellentétben nem alakult ki árverseny a szolgáltatók között. 
 
Az ERG a hang- és az sms-roaming szabályozása mellett egyelőre nem javasolja a mobilinternetezés árának szabályozását, de mindenképpen további díjcsökkenést lát szükségesnek ahhoz, hogy a szabályozást a későbbiekben is kizárhassa. Maga a mobilinternet és így az adatroaming is egy új piaci szolgáltatás, amelynek elterjedését egy esetlegesen túl erős szabályozás akár károsan is befolyásolhatja. Ugyanakkor az európai szabályozó hatóságok azt javasolják, hogy a szolgáltatók tegyék a tarifákat átláthatóvá, és egyebek mellett teremtsék meg a közel valós idejű forgalom-ellenőrzés lehetőségét - áll a közleményben. 
 
Az EU-ban 2007 második negyedéve és 2008 első negyedéve között egységenként 5,9-ről 3,6 euróra csökkent a kiskereskedelmi adatroaming átlagos díja, de a mérték országonként jelentősen eltérő. Magyarországon ugyanebben az időszakban az átlagos díj 6,9 euróról 5,8 euróra csökkent, de várhatóan az átlagdíj csökkenése felgyorsul, mert a három magyar szolgáltató közül immár kettő kínál kedvezményes – bár a belföldinél így is jóval drágább – adatroaming tarifát.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Az sms díját is szabályozná az unió

A távközlési szabályozó hatóságok európai uniós csoportja (ERG) azt fogja javasolni az Európai Bizottságnak, hogy korlátozzák az sms-továbbítás barangolási díjait is, csakúgy, ahogyan tavaly európai szinten felső határt szabtak a mobiltelefonálás barangolási (roaming) díjainak.

MTI Tech

Az EU szabályozni kívánja az sms-díjait

Az Európai Bizottság javaslatot tesz arra, hogy ne terheljék többletdíjakkal azt aki, külföldi útján sms-üzeneteket küld. A bizottság szerint jelenleg a szövegek- és adatok továbbításának díja, ha az sms küldője külföldön tartózkodik, tízszer akkora lehet, mint az otthoni sms küldés.

Ha Agatha Christie élne, ő hozta volna össze ezt a sztárparádét

Ha Agatha Christie élne, ő hozta volna össze ezt a sztárparádét

Sűrűbben járnak majd este a 9-es buszok

Sűrűbben járnak majd este a 9-es buszok

Kivett a Google egy fontos értesítést az Androidból

Kivett a Google egy fontos értesítést az Androidból

1920–2020: Szürrealizmus? Ma ösztönök helyett algoritmusoké a terep

1920–2020: Szürrealizmus? Ma ösztönök helyett algoritmusoké a terep

Sajátos nevelési igényű gyerekek iskoláját zárnák be Egerben

Sajátos nevelési igényű gyerekek iskoláját zárnák be Egerben

Dagi, bajszos, szerencsétlen: biztosan nem lehet igazi hős

Dagi, bajszos, szerencsétlen: biztosan nem lehet igazi hős