szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország 2013-tól 2020-ig akár évi 182 milliárd forint plusz bevételre tehetne szert a széndioxid-kvóták eladásából, amennyiben az Európai Bizottság 1990-hez, mint bázisévhez viszonyítva határozná meg azok szétosztását a felmerült 2005 helyett - mondta Olajos Péter (MDF) néppárti európai parlamenti képviselő Brüsszelben.

Olajos Péter (MDF) néppárti európai parlamenti képviselő már benyújtotta az 1990 mint bázisév kijelölését célzó módosító javaslatát a döntéshozóknak. Elmondta: az elmúlt 18 évben Kelet-Európában jelentősen csökkent a széndioxid-kibocsátás, Magyarország üvegházhatású-gázemissziója 27 millió tonnával mérséklődött 1990-óta. Fontosnak nevezte, hogy az unió elismerje ezen országok törekvéseit, amelyek összhangban állnak az EU jelenlegi környezetvédelmi céljaival. 

Olajos Péter hangsúlyozta: a kormánynak támogatnia kell a javaslatot az Európai Tanács ülésén, illetve párbeszédet kell kezdenie az 1990-es bázisév kijelölésében érdekelt tagállamok - többek között Németország és Franciaország - vezetőivel. Hozzátette: a javaslat elfogadása esetén megszerezhető 182 milliárd forint kiegészíthető lenne magyarországi és uniós támogatásokkal, valamint a más tagországokból származó közvetlen széndioxid csökkentési beruházásokkal, az így nyerhető összeg elérné az évi 250 milliárd forintot. Amennyibe a bázisév 2005 lenne, ez az összeg 70 milliárd forint plusz bevételt jelentene.
 
A képviselő javaslata szerint a befolyt összeget elsősorban a lakásenergetikai korszerűsítést célzó programokra kellene fordítani, ez további kibocsátáscsökkenést eredményezne. Olajos Péter beszélt a genetikailag módosított növényekkel kapcsolatos szabályozásról is annak kapcsán, hogy a munkáját nemrég megkezdő francia elnökség fontosnak tartja egy egységes uniós álláspont kialakítását a kérdésben. A képviselő szerint a közös álláspont kialakítására nincs sok esély, ugyanis a tagállamok eltérően vélekednek a kérdésről. A megoldást az egyéni, nemzeti szabályozás jelentené.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

G8: 2050-ig 50 százalékkal csökkentik a széndioxid-kibocsátást

A legfejlettebb ipari államok és Oroszország állam- és kormányfői megállapodtak abban, hogy célul tűzik ki a környezetet leginkább szennyező széndioxid-kibocsátás ötven százalékos csökkentését 2050-ig - jelentette be csütörtökön délután Heiligendammban Angela Merkel német kancellár.

MTI Gazdaság

A Vatikán Magyarországon váltja meg széndioxidkvótáját

Globális kommunikációs sikert könyvelhet el az a magyar vállalkozás, amely a Vatikán számára erdőt telepít. Az egyik magyar-amerikai cég még a nyáron vállalta, hogy 150 ezer négyzetméteren erdőt telepít, amivel megváltja az egyházi állam széndioxid-kibocsátását.

Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál

Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál

881,9 km/h-val repült a távirányítós repülő, pedig hajtómű sem volt rajta

881,9 km/h-val repült a távirányítós repülő, pedig hajtómű sem volt rajta

Kékhalált okozhat a Windows 10-ben egy linkre kattintás

Kékhalált okozhat a Windows 10-ben egy linkre kattintás