szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új erőművek építését kellene megkezdeni, hogy Magyarország előnyös piaci helyzetbe kerüljön az Európai Unióban, ugyanis várhatóan 2009 márciusában az unió döntése alapján megkezdődik a közös európai energiarendszer kiépítése - mondta Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselő.

Amennyiben Magyarország az elsők között kapcsolódik be a közös rendszerbe, komoly versenyelőnyre tehet szert a tagállamok között. A közös rendszerrel egyúttal az egységes szabályozást is ki kell dolgoznia az EU-nak - mondta Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselő.
 
A képviselő hozzátette: Európa összes országában meg kell kezdeni az új erőművek építését. A késlekedéssel - az erőművek hosszú beruházási ideje miatt - veszélybe kerülhet az energiaellátás. 
 
Herczog Edit elsősorban új atomerőművek építését tartja elképzelhetőnek, ugyanis amellett, hogy arányaiban olcsó áramot lehet velük elállítani, hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország csökkentse széndioxid-kibocsátását. Az alternatív energiaforrásokkal - a jelenleg ismert technológiákkal - drága áramot lehet csak előállítani. 
 
A képviselő szerint a népesség robbanásszerű növekedése, a globális felmelegedés és a fosszilis nyersanyagforrások kimerülése sürgős cselekvésre kényszeríti a fejlett európai országokat. 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Energiahordozók, nyersanyagok: megint minden drágul

Pénteken hajnalban még folytatódott a profitkivétel a kőolaj szabadpiacán a legújabb, csütörtöki árcsúcsdöntések után, de reggel tájt megint fölfelé tartottak az árak. A folyamat fordított irányú a dollár alakulásához képest: a dollár csütörtökön egyhavi mélypontra esett, majd megszilárdult, de péntek reggel már nem erősödött tovább.

Itthon

Perpatvar a tatabányai erőmű körül

A város képviselő-testületének döntését figyelmen kívül hagyva, mégis épülhet Tatabányán 50 megawattnál nagyobb teljesítményű erőmű az Országos Területrendezési Terv hétfő esti végszavazása alapján – írja a 24 Óra napilap.

hvg.hu Gazdaság

Energiaár-robbanás várható jövőre

Legalább 30 milliárd forintos többletköltséget jelent a nagyvállalatoknak, hogy szén-dioxid kibocsátási kvótát kénytelenek vásárolni külföldről, miután a korábbi évekhez képest Magyarország kevesebb kreditet kapott Brüsszeltől. A kvótavásárlásra leginkább az energetikai ágazat van rászorulva. Mindez jelentős áremelkedéshez vezethet.

Hét nap

Atomerőművi zűrök

Kínos magyarázkodásra kényszerült az EU soros elnökségét ellátó Szlovénia kormánya a múlt héten, miután...

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Gripenek búcsúztatják ma Budapest felett az utolsó Pumát

Gripenek búcsúztatják ma Budapest felett az utolsó Pumát