szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint öt éves mélypontjára zuhant a Swiss Re – a világ vezető viszontbiztosítója – részvényeinek árfolyama szerdán, a biztosító bejelentésére, hogy közel tízmilliárd – pontosan 9,6 milliárd – dollárral érintett a Freddie Mac és a Fannie Mae jelzáloghitel-intézetek adósságaiban.

Az ismét felerősödő aggodalmak a biztosító érintettségével kapcsolatban a hitelpiaci válságban nyolc százalékkal csökkentették szerdán a Swiss Re árfolyamát Zürichben.

A viszontbiztosító már eddig is a hitelválság egyik legnagyobb biztosító-áldozatának számított azon stratégiája nyomán, hogy a befektetési banki üzletben éppúgy működik, mint a biztosítási piacon. Mostanáig mintegy 2 milliárd svájci frankot volt kénytelen ez ügyben leírni.

A Swiss Re a Freddie Mac adósságaiban 5,2 milliárd dollárral, a Fannie Mae-nél 4,4 milliárd dollárral érintett, július eleji állás szerint.

Ugyanakkor elemzők szerint a befektetők túlreagálták a biztosító mostani bejelentését, mivel az amerikai kormányzat biztosítja a két jelzáloghitel-intézet adósságait.

Az 1938-ban alapított Fannie Mae a Szövetségi Országos Otthonteremtési Jelzálogszövetség általánosan használt neve, az 1970-ben létrehozott Freddie Mac pedig a Szövetségi Otthonteremtési Jelzáloghitel Társaságé. Ezek képezik az amerikai ingatlanpiac refinanszírozásának két pillérét, és több mint negyven éve biztosítják az ingatlankölcsönök piacán a likviditást, felvásárolva a különböző hitelintézetek által nyújtott ingatlanhiteleket. Magánszemélyeknek nem nyújtanak hitelt.

Mindkettőt magántőke működteti, de az állam garantált hitelkeretet biztosít számukra. Ennek köszönhetően jóval alacsonyabb kamattal tudnak hitelt felvenni a pénzpiacokon, mint egy bank.

A Fannie Mae és a Freddy Mac az Egyesült Államok 11 500 milliárd dolláros lakáshitel-piacának mintegy 45 százalékát biztosítja, május végén együttesen 5200 milliárd dollárnyi ingatlanportfólióval és ezt finanszírozandó kötvénytartozással rendelkezett. Ez az összeg az éves amerikai GDP több mint egyharmadának felel meg.

Az amerikai pénzügyminisztérium és a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-hálózat (Federal Reserve) széles körű és példátlan intézkedéseket jelentett be vasárnap, hogy megerősítse a bizalmat az amerikai jelzálogpiac két legnagyobb szereplője, a Fannie Mae és a Freddie Mac pénzintézetek iránt.

Henry Paulson pénzügyminiszter a Feddel, a tőzsde- és értékpapír-felügyelettel (SEC), valamint a republikánus és a demokrata párt kongresszusi vezetőivel folytatott megbeszélések után közölte, hogy emelik a két jelzálogkölcsönző állami hitelkeretének összegét, amely jelenleg 2,25-2,25 milliárd dollár. Erre azért van szükség, hogy biztosítsák a likviditást a két társaságnak.

Paulson ismét elutasította az államosítás gondolatát, de közölte, hogy szükség esetén a pénzügyminisztérium kész részvényeket vásárolni a két pénzintézetből. Nem tudni, hogy a tőzsdén forgó részvényekből vásárolna-e az állam, vagy tőkeemelés révén segítené ki a jelzálogpiac két óriásvállalatát.

Mindkét intézkedéshez kongresszusi jóváhagyásra van szükség, s a pénzügyminisztérium reményei szerint ez a héten meg is történik.

Paulson elképzeléseinek harmadik vetületeként – a vállalatok feletti ellenőrzés megszigorítását célzó törvényjavaslat részeként – a Federal Reserve konzultációs jogot kap azoknak az új követelményeknek a meghatározásában, amelyek a Fannie Mae és a Freddie Mac tőkéjére és biztonságára vonatkoznak. A Federal Reserve ugyancsak jelezte vasárnap, hogy szükség esetén szintén kész rendkívüli hitelekkel kisegíteni mindkét társaságot.

A már a múlt hét hétfője óta erőteljes eladói nyomás alatt álló két jelzálogkölcsönző részvényeiből pénteken reggel irdatlan mennyiséget dobtak piacra a befektetők. A Fannie Mae árfolyama 50 százalékkal 6 dollárra, a Freddie Mac-é 51 százalékkal 3,89 dollárra zuhant, de a kereskedés végére ledolgozták a veszteséget. A jelzálogpiaci válság kirobbanása óta tőzsdei értékének 80 százalékát veszítette el a két mamutcég.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Fed emelte a GDP-növekedési előrejelzését, a piacok zuhannak

A hétfői emelkedés után kedden zuhannak a részvénypiacok, a dollár gyengül, mégpedig gyorsuló ütemben, mióta az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnöke, Ben Bernanke kedd délután mindenkit figyelmeztetett, aki még nem vette volna észre: a pénzügyi piacok és a pénzügyi intézmények továbbra is jelentős feszültséget állnak ki.

Íme, magyarul Amanda Gorman verse, amellyel ellopta a show-t Joe Biden beiktatásán

Íme, magyarul Amanda Gorman verse, amellyel ellopta a show-t Joe Biden beiktatásán

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?