szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió elfogadta a magyar filmtámogatási rendszert, így az idén nyilvántartásba vett filmeknek a jövő hónaptól már e szerint folyósítják a támogatást – közölte Sámuel Balázs az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakértője.

Sámuel Balázs elmondta, hogy a filmtörvény módosítása, amelyet az Országgyűlés június 9-én fogadott el, és amelyet most az EU is jóváhagyott, július 31-én lép hatályba. A 2008 januárjától nyilvántartásba vett filmeknek augusztustól már az új rendszer szerint folyósítják a támogatást – tette hozzá. A szakértő szerint az új rendszer "vállalható, értékes kompromisszum", melyet a filmszakma is támogat.

Az Európai Bizottság szerdai közleménye szerint 231 millió eurós magyar filmszakmai támogatási programot engedélyezett, amely 2013. december 31-ig lesz érvényben. A hatéves program felöleli az összes magyarországi filmszakmai támogatási intézkedést: a 20 százalékos filmszakmai adókedvezmény mellett a filmfejlesztéshez, -előkészítéshez, -gyártáshoz, -terjesztéshez, valamint az "art" besorolású mozik üzemeltetéséhez és filmfesztiválok szervezéséhez nyújtott közvetlen támogatásokat is. Az éves költségvetés a hatéves időtartam alatt nagyjából a magyarországi inflációs előrejelzéseknek megfelelően növekszik.

Az összegzés szerint 2008-ban adókedvezményre 3 milliárd forint, közvetlen támogatásként filmfejlesztésre és -előkészítésre 225 millió forint, filmgyártásra 3,014 milliárd forint, filmterjesztésre 256 millió forint, "art" besorolású mozik üzemeltetésére 220 millió forint, filmfesztiválokra, egyebekre 199 millió forint, összesen 6,914 milliárd forint költhető.

A bizottság közleménye szerint a magyar hatóságok számos változtatást hajtottak végre az eredetileg – ideiglenes eljárás keretében – Magyarország EU-csatlakozásakor elfogadott programon, azért hogy összhangba hozzák azt az EU állami támogatási szabályaival. Ezek közül az egyik legfontosabb az volt, hogy az EU-beli előírásoknak megfelelően ellenőrizhető kulturális kritériumokat vezettek be.

Az Európai Bizottság a filmszakmai támogatási programok értékelése során azokat a kulturális kritériumokat helyezi előtérbe, amelyek garantálják, hogy a filmalkotások számára rendelkezésre álló állami támogatást kulturális tartalmú európai filmek kapják meg. Ennek révén a bizottság korlátozhatja az uniós tagállamoknak azt a lehetőségét, hogy nagyszabású, kereskedelmi filmalkotásokat vonzó ösztönzők felhasználásával konkurenciaharcba bocsátkozzanak, ahelyett, hogy saját nemzeti filmiparuk számára teremtenének lehetőséget a minőségen alapuló nemzetközi versenyben való részvételre – írták a közleményben.

Az Európai Bizottság azért vizsgálta felül a magyar filmtámogatási rendszert, mert annak jóváhagyása 2007. december 31-én lejárt. Az új rendszerben, a mozgóképről szóló 2004. évi törvény júniusban elfogadott módosítása értelmében a Magyar Mozgókép Közalapítványon keresztül adott közvetlen, és az adókedvezményen keresztül biztosított közvetett állami támogatások alapvető konstrukciója változatlan maradt. A módosítás – az uniós követelményeknek megfelelően – elsősorban annak a feltételrendszerét teremti meg, hogy az állami támogatások bizonyíthatóan kulturális célokat szolgáljanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötven rendőr fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket

Ötven rendőr fogja vizsgálni a hálapénzes eseteket

Műholdra szerelte egy DSLR fényképezőjét a Canon, onnan fotózták le a Földet

Műholdra szerelte egy DSLR fényképezőjét a Canon, onnan fotózták le a Földet

Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány, de maga sem tudja, mikor

Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány, de maga sem tudja, mikor