szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Türkmenisztán elsőbbséget élvezőnek nyilvánította a Kaszpi-tengermelléki gázvezeték megépítését, s közölte, hogy már hozzá is látott a türkmén szakasz gyakorlati megvalósításához - adta hírül szerdán az orosz RBK Daily. Ez egyben azt is jelenti a lap szerint, hogy az ország hátat fordít a Nabucco vezetéknek.

A német Handelsblattal együttműködésben készülő orosz üzleti lap a türkmén állami hírügynökség, a TDN keddi hírét idézve számol be a fejleményről, Türkmenisztán eltemeti a Nabuccót címmel.

A lap által megkérdezett szakértők szerint az asgabati bejelentés eszerint arról tanúskodik, hogy a közép-ázsiai volt szovjet köztársaság gyakorlatilag lemondott arról, hogy a belátható jövőben földgázt szállítson a Nabucco vezetéken, de legalábbis elsőként a kevésbé tőkeigényes beruházáshoz lát hozzá.

A 2K Audit tanácsadó cég egyik orosz részlegének vezetője, Alekszandr Stok szerint ugyanakkor a türkmén nyilatkozat egyáltalán nem zárja még le az európai országok Kaszpi-tengeri gáztartalékokhoz való hozzáférésének kérdését. Stok szerint a szállítások Oroszország által ajánlott változata mellett Asgabat elsősorban azért döntött, mert Moszkva megígérte a felvásárlási ár európai szintre emelését. Másodsorban az Európai Unió több ízben is az emberi jogok megsértésével vádolta Türkmenisztánt, míg Oroszország mindig is lojális volt a köztársaság hatóságai iránt.

Ezenkívül Türkmenisztánnak máig egy sor vitás kérdése van Azerbajdzsánnal a tengeri talapzaton található lelőhelyeket illetően. Az EU-val való együttműködés pedig együtt járna a Bakuval való együttműködéssel, vagyis a vitás kérdések kiéleződésével.

Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis tanácsadócég vezérigazgatója szerint mindenekelőtt a piacgazdaság szabályai követelik meg Asgabattól, hogy elsőként a kevésbé tőkeigényes tervet (a Kaszpi-tengermelléki építkezést) valósítsa meg, azaz a már működő Közép-Ázsia-Központ (Centr) vezeték rekonstrukcióját és kapacitásbővítését. De a politikai megfontolások is ezt követelik.

Ráadásul – teszi hozzá Korcsemkin –, ez a gázvezeték a fordított irányban is működtethető, azaz kazah gáz lesz továbbítható rajta a (leendő) Nabucco irányában.

A Metropol tanácsadó cég munkatársa, Alekszandr Nazarov azonban leginkább azon csodálkozik, miért van szüksége az Gazpromnak erre az Asgabattól való függőségre. Hiszen az orosz állami gázmonopólium frissen közzétett éves mérlegeredményeiből kiderül – mondja –, hogy a társaság nettó profitjának csökkenéséért elsősorban az idegen gáz felvásárlására fordított kiadások a felelősek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Gazprom: a Déli Áramlat nem fenyegeti a Nabuccót

Nem jelent fenyegetést az orosz kezdeményezésű Déli Áramlat gázvezeték az Európai Unió preferálta Nabucco vezeték számára, hanem kiegészíti azt az európai gázellátás szempontjából – jelentette ki keddi franciaországi sajtótájékoztatóján Alekszej Miller, a Gazprom orosz energiaóriás igazgatótanácsának elnöke.

MTI Gazdaság

Nabucco-csúcsot kezdeményez Gyurcsány

Nabucco-csúcsot kezdeményez Gyurcsány Ferenc kormányfő a gázvezeték-beruházásban a tervek szerint részt vállaló, illetve a vezetéket potenciálisan gázzal feltöltő országok részvételével.

MTI Gazdaság

Duplájára nőhet a Nabucco gázvezeték kivitelezési költsége

A tervek szerint 2013-tól a Kaszpi-tenger térségéből a Bécs melletti Baumgartenbe földgázt szállító Nabucco gázvezeték megépítése az eredetileg tervezettnek mintegy duplájába kerülhet majd. Eredetileg 4,4 milliárd eurós költségigényből indultak ki a tervezők, ezt azonban a 2005-ben elvégzett megvalósíthatósági tanulmány alapján 5 milliárd euróra emelték. A legújabb becslések viszont már 7,9 milliárd eurós költséggel számolnak.

MTI Gazdaság

Ausztria csatlakozik a Déli Áramlathoz. Csapás a Nabuccóra?

Oroszország és Ausztria hamarosan aláírja az utóbbi Déli Áramlat gázvezetékhez való csatlakozásáról szóló kormányközi megállapodást, és ez szakértők szerint komoly csapást jelent a Nabucco-projektre – állította kedden az RBK Daily című orosz gazdasági napilap.

MTI Gazdaság

Nabucco: amerikai "nem" az iráni és az orosz gázra

Az Egyesült Államok továbbra sem támogatja az iráni és az orosz gáz bevonását a Nabucco-projektbe - mondta C. Boyden Gray amerikai energiaügyi nagykövet Budapesten. A magyar külügyminiszter szerint semmilyen megoldást nem lehet kizárni.

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Százmilliós hóegyengető borzolja a kedélyeket a Normafán, és a kormány is készül valamire

Százmilliós hóegyengető borzolja a kedélyeket a Normafán, és a kormány is készül valamire

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért

Ujhelyi: Egy minisztérium sem vállalta a felelősséget az oltási tervért